Home > Chei > Cheile Râmețului

Cheile Râmețului

Cheile Râmețului reprezintă o minunată atracție naturală, cu un peisaj puțin modificat de om, situată în comuna Râmeț, județul Alba, pe culmile Trascăului. Sunt recunoscute pentru frumusețea lor sălbatică, cu păduri dese și stâncării.

Peisaj: Traseu Cheile Râmețului
Peisaj: Traseu Cheile Râmețului

În anul 1969, locul a devenit rezervație naturală, arie protejată de interes național și se întinde pe aproximativ 150 ha.

Localizare, acces și distanțe

Cheile Râmețului se află în partea central – estică a Munților Trascău din grupa Munților Apuseni, în satul Cheia, în apropierea localității Râmeț, comuna Râmeț, județul Alba, România. Nu departe se află Mănăstirea Râmeț.

Peisaj Cheile Râmețului
Peisaj Cheile Râmețului

Au fost modelate în calcar de cursul mijlociu al Văii Geoagiului, numită în partea de jos Valea Mănăstirii (după mănăstirea de aici), iar în partea superioară Valea Mogoșului

Altitudinea maximă atinge 1139 de metri, iar cea minimă este de 530 de metri.

Accesul către rezervație se realizează pe:

  • Drumul comunal 73 din Teiuș (18 km) până la Mănăstirea Râmeț, apoi pe un drum de piatră încă aproximativ 4 km sau 
  • Drumul județean 107 din Aiud până în localitatea Brădești, în comuna Râmeț.

Drumul către rezervație este parțial asfaltat și parțial forestier, fiind recomandată o mașină cu tracțiune 4×4 sau un autovehicul în stare bună. Pe alocuri benzile se îngustează.

De la Râmeț, există indicatoare care îndrumă către chei.

Porțiunea de intrare în chei este dificilă, deoarece pe o porțiune de aproximativ 1 km pot fi străbătute doar traversând albia râului, pe firul apei.

Peisaj: Cheile Râmețului
Peisaj: Cheile Râmețului

Accesul pe jos către chei se face pe cărări și poteci bine marcate, iar traseele sunt potrivite pentru drumeții de toate nivelurile de experiență.

Accesul pentru persoanele cu dizabilități poate fi limitat din cauza terenului accidentat și a căilor de acces neamenajate.

Distanțe spre Cheile Râmețului:

  • de la Alba Iulia : 47 min (39.8 km) via DJ750C
  • de la Teiuș : 33 min (22.5 km) via DJ750C
  • de la Aiud : 42 min (34.1 km) via DJ750C and DN1
  • de la Cluj Napoca : 1 hr 46 min (109.7 km) via Autostrada Apuseni/A10/E81 and DN1/E60
  • de la Turda : 1 hr 10 min (78.4 km) via Autostrada Apuseni/A10/E81
  • de la Câmpeni : 2 hr 10 min (113.2 km) via DN74
  • de la Sibiu : 1 hr 27 min (117.3 km) via A1/E68/E81
  • de la Târgu Mureș : 1 hr 41 min (139.9 km) via Autostrada Apuseni/A10/E81 and Autostrada Transilvania/A3

Incursiune în rezervație

Rezervația este străbătută de râul Geoagiu (numit și Stremț sau Râul Mănăstirii, etc), care adună apele pâraielor Brădeștilor și Pravului în partea vestică, precum și pârâul Vulturului în sud-est, alături de alte pâraie mai mici. 

Traseu Cheile Râmețului
Traseu Cheile Râmețului

La est și vest, rezervația este delimitată de glacisul care înconjoară versanții abrupți ai masivelor calcaroase Uzmezeu la nord și Fundoi la sud, coborând abrupt în Valea Geoagiului.

Limita nordică este dată de liziera care separă marginea abruptului calcaros de pădurea de la altitudinea de 1135 de metri și se continuă spre est și vest de-a lungul  abruptului.

La sud, limita este conturată de marginea unui mic platou calcaros, dominat de vârful Piatra din Chei (1189 de m) și de Vf. Vulturu (1166 m)

Cheile Râmețului sunt alcătuite în principal din calcar masiv, dar și conglomerate, gresii, mame și mamocalcare cretacice, iar în est bazalte mezozoice.

Întîlnim stâncării și grohotnișuri, cu brâne (polițe) pe care s-au format straturi subțiri de sol, compus în mare parte dintr-o împletitură de rădăcini și materie organică descompusă.

În cadrul rezervației se întâlnesc versanți abrupți și lipsiți de vegetație, vârfuri ascuțite și turnuri stâncoase, creste înguste, doline adânci, peșteri, portaluri și defilee, împreună cu numeroase acumulări de pietriș și blocuri de piatră provenite din procesele de eroziune și alunecări de teren.

Între animalele care viețuiesc aici se numără și ursul brun, vipera comună.

Vegetația din Cheile Râmețului este caracterizată de pădurile de amestec de fag și gorun, oferind condiții optime pentru o diversitate florală remarcabilă. În această zonă se găsesc atât specii alpine, specii termofile și carpato-balcanice.

Pomi pe Cheile Râmețului
Pomi pe Cheile Râmețului

Importanța științifică a Cheilor Râmețului rezidă în prezența unor specii endemice sau rare, ca tisa (Taxus baccata), papucul doamnei (Cypripedium calceolus), priboiul (Ceranium macrorrhizum).

Trasee turistice în Cheile Râmețului

Traseul circuit Cheile Râmețului presupune pe alocuri intrarea în vale la adâncime, dar și parcurgerea cheilor pe cabluri.

Cățel pe traseul prin Cheile Râmețului
Cățel pe traseul prin Cheile Râmețului

Regulile obligatorii de respectat și afișate în zonă sunt următoarele:

  1. Fiecare tronson amenajat trebuie parcurs de câte o persoană, pe rând.
  2. Utilizarea amenajărilor trebuie să fie doar în cazuri de strictă necesitate. În sezonul estival, se recomandă traversarea apei dacă nivelul acesteia permite.

Traseul durează aproximativ 5-6 ore dus – întors, luând în calcul drumul de la Cabana și pauzele. Aproximativ 2 ore (conform panourilor) doar într-un sens. Se poate străbate în două moduri:

  1. Pe firul apei si cel mai cunoscut (cruce albastră) – implică intrarea prin apă pe unele portiuni, pe altele folosirea unor bride și cabluri montate pe pereții stâncoși (la fel ca în Cheile Tureni și Cheile Borzești).
  2. Pe Brâna Caprei (triunghi albastru) – un traseu dificil la 100 m înălțime de vale, recomandat celor cu experianță și pe timp frumos, deoarece există porțiuni unde se poate aluneca fără echipament corespunzător. Se merge pe o porțiune cu cabluri suspendate si trepte de fier montate în stânci.

De obicei, cei care parcurg Cheile Râmețului aleg să se întoarcă pe Brâna Caprelor.

Există diverse trasee turistice care includ Cheile Râmețului, adaptate nivelului de pregătire și timpului pe care suntem dispuși să îl dedicăm acestor aventuri montane. Iată trei dintre acestea:

  1. Plecând de la Cabana Râmeț (3 km până la intrare în chei) traversăm Cheile Râmețului, apoi mergem spre satul Cheia și satul Brădești, continuând către Peștera Huda lui Papară și apoi către Valea Morilor, până la destinația finală, Sălciua. Traseul este marcat cu o cruce albastră și durează aproximativ 6-8 ore. Fiind un traseu dificil, recomandat doar turiștilor bine antrenați, echipați corespunzător și doar în zile cu vreme favorabilă.
  2. Un alt traseu începe tot de la Cabana și urmează același drum către Cheile Râmețului și Cheia, apoi spre Modolești și Cabana Întregalde. Acest traseu este marcat cu un triunghi albastru și durează în jur de 6 ore. La fel ca și primul, este recomandat turiștilor bine antrenați și doar în condiții meteorologice bune.
  3. Un al III-lea traseu pornește de la Cabana Râmeț și ne conduce prin satele Valea Uzei, Olteni și Râmetea. Este marcat cu o bandă roșie și durează aproximativ 8 ore. Este traseul principal de creastă al Munților Trascăului, continuând prin Moldovenești și Cheile Turzii până la destinația finală, Cluj-Napoca.

Activități 

Traseu printre pereții Cheilor Râmețului
Traseu printre pereții Cheilor Râmețului

În Cheile Râmețului, vizitatorii pot să se bucure de o varietate de activități în aer liber și experiențe naturale. Printre acestea se numără:

  1. Drumeții : sunt numeroase poteci și trasee de drumeții, care străbat peisaje spectaculoase și terenuri naturale variate: Cheile Pravului, Cheile Piatra Bălții, satul Boțani, Cheile Geogelului.
  2. Fotografie : Peisajele unice și frumusețea naturală a Cheilor Râmețului sunt o sursă inepuizabilă de inspirație pentru fotografi. Vizitatorii pot captura imagini spectaculoase ale stâncilor, cascadele și vegetația bogată.
  3. Escaladă : Pentru cei mai aventuroși, există posibilități de escaladă pe stâncile abrupte din chei (cu echipamentul potrivit și ghidajul adecvat).
  4. Observarea faunei și a florei : Vizitatorii pot întâlni specii de păsări, reptile, mamifere și plante rare în habitatul lor natural.
  5. Picnic și relaxare : Numeroasele zone amenajate și pajiștile pitorești din apropierea cheilor sunt locuri ideale pentru a savura un picnic în aer liber sau pentru a te relaxa și a te bucura de frumusețea naturii.
  6. Experiențe religioase : Vizitarea Mănăstirii Râmeț.

Obiective turistice în zona Cheile Râmețului

Mănăstirea Râmeț

Mănăstirea Râmeț

Este unul dintre cele mai vechi așezăminte monahale (călugărițe) din Transilvania cu o istorie bogată. Vezi detalii pe Wikipedia.

Peștera Huda lui Papară

O peșteră fascinantă de pe Valea Arieșului, situată în apropierea cheilor, care oferă oportunități de explorare subterană și descoperire a formațiunilor geologice.

Peștera Poarta Zmeilor

Peștera se află în comuna Sălciua, tot pe Valea Arieșului.

Cheile Borzești

Cheile Borzești

Cheile Borzești au cu stânci, cascade și poteci naturale, ideale pentru drumeții și fotografii.

Salina Turda

Salina Turda

Salina Turda este una dintre cele mai impresionante saline din lume, care merită vizitată.

Peisaj Cheile Turzii

Cheile Turzii

Rezervația Cheile Turzii se află la aproximativ 80 de km distanță.

Cetate medievala pe vârf de deal

Cetatea Trascăului

Cetatea de la Colțești este situată pe un vârf de deal, oferind priveliști panoramice de vis. Se afla la 30 de minute pe direcția Brădești.

Cheile Turenilor

Cheile Turenilor

Acest traseu turistic, Cheile Turului, sunt un defileu impresionant, cu chei și stânci sculptate de-a lungul râului, la aproximativ 85 km de Cheile Râmețului.

Satul Cheia

Imaginile din galeria de mai sus sunt preluate de pe site-ul https://satulcheia.com/

Satul Cheia este un sat pitoresc situat în apropierea cheilor, care te transpune în altă lume. 

Satul Rimetea

Un sat istoric cu case albe și străzi înguste, renumit pentru frumusețea sa arhitecturală și peisajele montane.

Peisaj terasă restaurant Rimetea
Peisaj terasă restaurant Rimetea

Sunt câteva dintre obiectivele turistice remarcabile din zona Cheile Râmețului și localitățile înconjurătoare.

Dacă sunteți într-o vacanță de mai multe zile și sunteți deschiși spre o varietate de experiențe, vă recomandăm Cascada Ciucaș, dar și Cascada Șipote, Cheile Ordâncușei sau Cascada Vârciorog de pe Valea Arieșului.

Cazare

În apropierea traseului, la aproape jumătate de km distanță de Mănăstirea Râmeț, vă puteți caza la Cabana Râmeț.

Pentru cei care preferă camping-ul, există posibilitatea de a instala corturile la intrarea în Cheile Râmețului, unde se găsește un spațiu de campare neamenajat, sau pe malul râului.

Traversând cheile sau venind dinspre Brădești 5 km pe jos  (1h -1,5 h) pe traseul marcat spre sat, puteți alege să petreceți noaptea în casa de oaspeți din satul Cheia sau puteți campa aici pentru a vă bucura de atmosfera autentică a locului.

Vremea

Vremea pe 7 zile în localitatea Râmeț:

meteoblue

Situate în inima naturii, Cheile Râmețului din munții Trascăului atrag numeroși turiști și iubitori ai naturii datorită peisajelor deosebite pe care le oferă. Importanța lor turistică este incontestabilă, fiind considerate una dintre destinațiile preferate pentru drumeții și excursii în natură în Alba. 

Lasă un mesaj

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *