Peștera Polovragi

Peștera Polovragi este o minunată creație a naturii situată în județul Gorj, în inima spectaculoșilor Munți Parâng, la o altitudine de 670 m. 

Cu formațiuni geologice uimitoare și o istorie fascinantă, această peșteră este o atracție turistică deosebită, care îmbină frumusețea naturală cu misterul subteran.

Se află la o distanță de 15,3 Km de Novaci (via DJ 665), punctul de intrare pe Transalpina DN 67C

Explorând Misterul din Peștera Polovragi, cu artefacte din vremea geto-dacilor

Peștera Polovragi din Munții Parâng a fost explorată de specialiști pe o lungime de aproximativ 10 km, din care doar o porțiune de 800 de metri este accesibilă vizitatorilor.

Istoria captivantă a descoperirii

 În anul 1876 a fost descoperită pentru prima dată peștera, pe teritoriul comunei Polovragi, atrăgând imediat atenția cercetătorilor și a exploratorilor din acea vreme. Numele său este legat de planta numită polovraga. 

Conform legendelor, vracii prelucrau polvraga pentru prepararea diferitelor licori. În interior au fost găsite numeroase artefacte preistorice, inclusiv unelte și rămășițe umane, care sugerează că peștera a fost locuită încă din timpuri străvechi.

Peștera Polovragi 1
Peștera Polovragi 1

Călătorind în adâncurile din Peștera Polovragi

Explorarea Peșterii Polovragi este o experiență captivantă. Intrarea în peșteră duce către o serie de săli și galerii impresionante, unde puteți admira aceste formațiuni unice.

 În funcție de caracteristici, fiecare sector poartă o denumire grație spectaculozității: „Camera Albă”, „Culoarul Stâlpilor”, „Culoarul Sufocant”, „Sectorul Ogivelor”. Printre cele mai notabile săli se numără „Sala Domului,” care este caracterizată de tavanuri înalte și stalactite spectaculoase.

Prima parte a peșterii și implicit cea mai accesibilă porțiune a reprezentat un loc de refugiu împotriva cotropitorilor pentru locuitorii vremii, călugări, vraci. Urmărind cronologia istorică, fiecare epocă și-a pus amprenta asupra locului, lucru recunoscut datorită analizei rămășițelor și simbolurilor din interiorul peșterii. 

Locul ascezei călugărilor este marcat de o pictură realizată de către călugărul Pahomie, în tehnica negru de fum, reprezentând simbolul morții.

Ultimul sector al galeriei deschisă publicului spre vizitare se încheie cu Izvorul Speranţelor- „Iconiţa”, locul unde, în spatele unui gur (ochi de apă) din calcar ne priveşte Maica Domnului.

Experiența Turistică în Peștera Polovragi, situată în Cheile Oltețului

Vizitatorul Peșterii Polovragi devine marcat cel puțin de spectacolul naturii oferit de obiectivul turistic. În plus față de realitatea palpabilă a peșterii, mergând pe firul legendelor, locul este considerat de către mistici un portal spre „lumea de dincolo”. 

Cine ajunge la peșteră și își dorește o incursiune în „liniștea” locului, își continuă cel mai adesea traseul spre Mănăstirea Polovragi, în apropiere de Pădurea Polovragi.

Amenajări pentru turiști – Confort și siguranță

Peștera Polovragi este amenajată pentru a permite accesul turiștilor în condiții de siguranță. Există un sistem de iluminare care scoate în evidență frumusețea formațiunilor geologice, iar ghizii calificați pot oferi informații fascinante despre istoria și geologia peșterii. 

Turiștii pot explora aproximativ 800 de metri din lungimea totală a peșterii.

Peștera Polovragi 4
Peștera Polovragi 4

Peștera devine casă pentru 300 de lilieci din ordinul Microchiroptera

Peștera Polovragi găzduiește o populație de aproximativ 300 de lilieci extrem de interesantă, care aparțin Ordinului Microchiroptera și sunt denumiți „potcoavă” datorită formei (Wikipedia). Acești lilieci au adaptări speciale pentru a trăi în mediul subteran și sunt esențiali pentru ecosistemul peșterii.

Liliecii „potcoavă” sunt cunoscuți pentru dimensiunile lor relativ mici, aripile lungi și subțiri și capacitatea de a naviga cu precizie în întuneric folosind ecolocația. Se hrănesc în principal cu insecte, evitând suprapopularea și posibilele daune aduse mediului subteran, pe care le detectează și le vânează în zbor.

De asemenea, excrețiile lor (guano-ul) au valoare ecologică semnificativă, deoarece conțin substanțe nutritive care susțin dezvoltarea altor organisme din ecosistemul subteran. Guano-ul de liliec este, de asemenea, o sursă importantă de hrană pentru alte organisme din peșteră, cum ar fi bacteriile care descompun materialele organice.

Ghizi experimentați pentru o excursie informativă

Ghizii experți însoțesc turiștii în călătoria lor subterană în Peștera Polovragi. Aceștia nu numai că asigură siguranța, dar și îmbogățesc experiența vizitatorilor cu povești și informații interesante despre peșteră, istoria sa și formele de viață subterană. Înainte de a porni spre peșteră, se recomandă consultarea programului, care e diferit în funcție de anotimp.

Peștera Polovragi 2
Peștera Polovragi 2

5 lucruri interesante despre Peștera Polovragi

  1. Dispune de o intrare extrem de spațioasă, facilitând astfel accesul simplu;
  2. Este alimentată cu electricitate pe cei 600 din cei 800 de metri de galerie accesibili;
  3. Prezintă o înălțime suficientă pentru a permite vizitarea fără a necesita aplecare;
  4. Menține o temperatură constantă pe tot parcursul anului, cu o medie de aproximativ 9 grade Celsius;
  5. Are o umiditate medie de 90%, „plouă” cu picături din infiltrații, iar apa este bogată în compuși precum carbonat de calciu, bioxid de siliciu sau oxid de fier. În funcție de impuritățile apei, pereții peșterii capătă o varietate de culori, ceea ce a dus la denumirile diferitelor sectoare ale sale;
Peștera Polovragi 3
Peștera Polovragi 3

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 comment