Arieșeni

Comuna Arieșeni este situată la granița dintre județele Alba și Bihor, într-o zonă înaltă, la o altitudine de 950 de metri. Este un punct de plecare pentru numeroase trasee de munte și drumeții în Munții Apuseni. În timpul sezonului rece, aceste locuri sunt asaltate de numeroși turiști din județele învecinate și din întreaga țară, dornici să se bucure de sporturile de iarnă, de relaxare și de peisajele spectaculoase ale Apusenilor.

Șoseaua și casele din Arieșeni pe timp de iarnă
Vârtop Arieșeni

Localizarea stațiunii Arieșeni

Arieșeni (în trecut Lăpuș) este o comună formată din mai multe sate în Țara Moților, din județul Alba, în Munții Bihorului, subdiviziune a Munților Apuseni, regiunea Transilvania, România. Se află pe valea superioară a râului Arieș, în depresiunea cu același nume. Stațiunea Arieșeni se află la limita de sud a Parcului Natural Apuseni.

Vecinii săi sunt:

 • la nord și vest – județul Bihor
 • la sud – comuna Avram Iancu
 • la est – comuna Gârda de Sus

Rute de acces spre Arieșeni

Prin așezarea sa pe DN 75, în Munții Apuseni, stațiunea este accesibilă și de interes turistic ridicat în toate anotimpurile. Distanțe de parcurs până la stațiunea Arieșeni:

 • de la Alba Iulia – 117 km – 2h si 15 minute
 • de la Cluj Napoca – 131 km – 2h si 25 minute
 • de la Oradea – 120 km – aproximativ 2h
 • de la Timișoara – 255 km – aproximativ 4h
 • de la Arad – 200 km – puțin peste 3 h
 • de la Deva – 127 km – 2 h și 40 de minute

Istoricul stațiunii Arieșeni

drum de țara cu o casă veche de
Drum de țară

Atestat istoric pentru prima dată în anul 1909 sub numele de Lăpuș, orașul a făcut inițial parte din vechea comună Râul Mare, denumită azi Albac .

Între anii 1909 și 1924, Arieșeni, împreună cu Gârda de Sus și Scărișoara, au format o singură comună cunoscută sub numele de Scărișoara. Această dezvoltare a localității a fost influențată de migrația populației din regiunile mai joase către zonele montane, unde găseau terenuri deschise și pășuni pentru animalele.

Planuri turistice pentru modernizarea comunei Arieșeni și a stațiunii au existat într-un număr destul de mare, dar din păcate puține au fost concretizate.

Este de remarcat planul din 1999, realizat de specialiști elvețieni cu modul în care vedeau aceștea dezvoltarea zonei. În anul 2003 e inaugurată la Arieșeni prima pârtie de schi.

Pârtiile de Schi din Arieșeni

La Arieșeni sunt amenajați 3 km de pârtie de schi, desfășurați de-a lungul a 3 pârtii: Vârtop I, Vârtop II în județul Alba și Vârtop- Nucet sau Piatra Grăitoare în Bihor.

Pârtia Vârtop 1

Pârtia Vartop 1 reprezintă primul traseu de schi deschis și este, prin urmare, foarte bine cunoscută în stațiune. Se întinde pe o lungime de aproximativ 1.000 de metri, cu o diferența de altitudine de 200 de metri și este echipată cu teleschi și iluminare pentru a permite schiatul și în orele serii. De asemenea, beneficiază de ratracuri pentru întreținerea și pregătirea zăpezii, precum și de snowmobile pentru intervenții rapide în caz de defecțiuni sau accidente. Pârtia Vartop 1 a primit acreditarea oficială în 2003.

Teleschiul care deservește pârtia are o lungime de 780 de metri și o capacitate de transport de 800 de persoane pe oră, atingând o viteză de 2,5 metri pe secundă. De remarcat este faptul că acest teleschi, cunoscut drept Vartop 1, a fost primul de mare capacitate construit cu capital 100% privat în România. Această pârtie este situată la granița dintre Arieșeni și județul Bihor și este ușor accesibilă,  deoarece se află în proximitatea DN75.

În apropierea Pârtiei Vartop 1 se găsește o mică pârtie destinată saniei, cu acces gratuit. În plus, la baza acesteia, există numeroase opțiuni pentru închirierea echipamentelor necesare, cum ar fi plăci, schiuri și sănii.

În ceea ce privește inițierea în sporturile de iarnă, pe această pârtie activează mai multe școli de schi, conduse de instruitori acreditați. Serviciul Salvamont Alba, cât și cel din Bihor activează pe această pârtie, deoarece se află la granița celor două județe.

Pârtia Vârtop 2

Vârtop 2 este, în primul rând, potrivită pentru cei începători, deoarece numeroși instructori și monitori de schi sau snowboard își desfășoară activitatea aici. La baza pârtiei se găsesc opțiuni de închiriere pentru schiuri, clăpari, bețe, dar și pentru echipamentul necesar snowboardingului.

Vârtop 2 se remarcă ca fiind prima pistă de schi din Arieșeni echipată cu instalație de zăpadă artificială, ceea ce asigură condiții excelente pentru schi pe toată durata sezonului de iarnă, atât timp cât temperaturile permit producerea zăpezii artificiale.

Are lungimea de 430 de metri și o diferență de nivel de 105 metri. Dispune de un teleschi, un ratrac pentru pregătirea pistei și este echipată cu nocturnă.

La baza pârtiei, pe lângă serviciile de închiriere echipament pentru schi, veți găsi și baruri și restaurante.

Pârtia Piatra Grăitoare sau Partia Nouă

Pârtia Piatra Grăitoare beneficiază de un telescaun modern, care este de tip debraiabil. Acest lucru înseamnă că viteza scaunelor este redusă în stația de îmbarcare și în cea de coborare pentru a asigura un confort sporit schiorilor în timpul urcării și coborârii. Fiecare scaun are o capacitate de transport de 4 persoane, iar în total sunt 46 de scaune. Viteza maximă la care funcționează telescaunul este de 5 metri pe secundă, ceea ce permite transportul a 1400 de persoane pe oră.

Telescaunul are o lungime totală de 1095 de metri și oferă două opțiuni de coborâre: o pistă roșie, cu un grad mediu de dificultate, și o pistă neagră destinată schiorilor avansați. Pârtia este echipată cu un ratrac modern pentru pregătirea pistei și beneficiază de iluminare nocturnă cu lumini albe.

În fiecare an, la baza acestei pârtii are loc evenimentul Serbările Zăpezii de la Vârtop-Nucet, care adună iubitorii sporturilor de iarnă pentru a sărbători sezonul de schi și snowboarding într-un cadru festiv și distractiv.

Trecerea de pe o pârtie pe alta

Datorită proximității lor, schiorii au opțiunea de a alege din mai multe variante de coborâre pe pârtii. Trecerea de la o pârtie la alta se face cu ușurință, iar în cazul pârtiilor Vartop 1 și Vartop 2, ele sunt separate doar de o plasă de protecție, permițând schiorilor să treacă de la una la cealaltă la baza acestora.

Pentru a face trecerea de pe pârtia Vartop 1 pe cea nouă, numită „Piatra Grăitoare„, salvamontiștii au marcat un traseu care pornește din vârful pârtiei Vartop 1 și ajunge pe pârtia „Piatra Grăitoare” în apropierea punctului de ramificație dintre pârtia roșie și cea neagră.

Skipass Arieșeni

Schiori pe telescaunul de la Arieșeni
Teleschi Arieșeni

Pârtiile de la Vartop-Arieșeni și Vartop-Nucet se deschid în mod obișnuit în momentul în care există un strat suficient de gros de zăpadă pentru schi. Sezonul de schi cu teleschiurile și telescaunul începe de obicei în jurul jumătății lunii decembrie și se încheie în martie.

Este bine de știut că locurile de parcare sunt limitate.

Pârtia Vârtop 1

 • Program: luni – duminică 9.00-17.00; nocturnă: vineri-sâmbătă 17.00-20.00 – în actualizare pentru sezonul 2023-2024
 • Preț teleschi – adulți: 6 lei, copii: 3 lei, fără abonament – – în actualizare pentru sezonul 2023-2024

Pârtia Vârtop 2

 • Program: luni – joi 10:00-17:00; nocturnă: vineri-duminică 10.00-20.00  – în actualizare pentru sezonul 2023-2024
 • Preț teleschi: adulți 3,5 lei (o urcare) copii 2,5 lei (o urcare) – în actualizare pentru sezonul 2023-2024

Alte tarife: 5, 10, 20, 50 și 100 urcări: de la 17 lei/35 lei adulți (12 lei/25 lei copii) până la 300 lei adulți / 200 lei copii. – în actualizare pentru sezonul 2023-2024

Tarifele la telescaunul Piatra Grăitoare, în sezonul 2022-2023 au fost :

CARTELĂADULȚICOPIIVALABILITATE
Cartelă plimbare (urcare-coborâre)30 RON20 RON 
O urcare20 RON15 RON 
CARTELA- PE ZI180 RON100 RONValabilitate în ziua emiterii, la interval de 5 minute
6 urcări 85 RON45 RON 
12 urcări150 RON70 RON 
18 urcări220 RON110 RON 
24 urcări300 RON130 RON 
30 urcări350 RON150 RON 
CARTELA –  L – J390 leiLUNI- JOI

cu interval de 5 min

CARTELA  de Weekend450 leiVINERI – DUMINICA

cu interval de 5 min

    

NOTA : Se percepe 10 RON garanție pentru cartela care se restituie la returnarea acestora.

Programul Telescaunului:

 • Luni 12:00-17:00
 • Marti – Joi 10:00-17:00
 • Vineri – Sâmbătă 10:00-20:00
 • Duminică 10:00-18:00

Opțiuni de Cazare în Arieșeni

Pădure brazi văzută din Arieșeni
Pădure brazi

Localitatea Arieșeni oferă o varietate de unități de cazare turistică pentru turiști, fie că sunt în căutare de confort, autenticitate sau aventură:

 1. Pensiuni tradiționale: O opțiune populară pentru turiști este cazarea la pensiuni tradiționale din lemn, care oferă atât confortul modern, cât și autenticitatea specifică zonei. Dispun de camere amenajate în stil montan, decorate cu obiecte specifice culturii locale și servesc mâncăruri tradiționale.
 2. Cabane de munte: Stațiunea Arieșeni este cunoscută pentru cabanele sale de munte, care oferă cazare în camere simple sau dormitoare, ideale pentru turiștii care doresc să se bucure de viața de munte autentică. Aceste cabane sunt amplasate în mijlocul naturii, oferind priveliști impresionante asupra peisajului montan.
 3. Vile și case de vacanță: Pentru grupurile mai mari sau familiile care doresc mai mult spațiu și intimitate, există opțiuni de cazare în vile sau case de vacanță. Acestea sunt echipate cu facilități moderne și oferă adesea bucătării complete, permitând o experiență mai independentă.
 4. Hoteluri și pensiuni cu servicii complete: Pentru turiștii care caută confortul și serviciile complete, stațiunea dispune și de câteva hoteluri și pensiuni de lux. Aceste unități de cazare oferă camere spațioase, facilități precum saune, piscine sau spa-uri, precum și opțiuni gastronomice variate.
 5. Camping și glamping: Pentru cei mai aventuroși, există și opțiuni de camping sau glamping în apropiere de Arieșeni. Aceasta este o modalitate excelentă de a experimenta natura la maximum, având totodată acces la facilități de bază.
 6. Refugii montane: Pentru turiștii pasionați de drumeții montane mai lungi sau de alpinism, există refugii montane situate pe traseele de creastă, oferind cazare de bază și adăpost în mijlocul Munților Apuseni.

Este recomandat să faceți rezervări în avans, în special în sezonul de vârf, pentru a vă asigura că aveți locuri disponibile în unitatea de cazare preferată.

Obiectivele Turistice în Zona Arieșeni

Peisaj montan pe timp de noapte
Peisaj montan pe timp de noapte

Din centrul comunei Arieșeni, pornesc mai multe trasee turistice de mare interes, care duc către:

 • cascade (Cascada Vârciorog și Cascada Pătrăhăițești);
 • creasta Munților Bihor (vârful cel mai înalt din Munții Apuseni, Curcubăta Mare – 1848 m);
 • peșteri (Peștera Scărișoara, Peștera Coiba Mare)

Zonele de atracție turistice din localitate includ:

 • Ghețarul Scărișoara – cel mai mare ghețar subteran din România;
 • Peștera Urșilor – declarată rezervație științifică și renumită pentru formațiunile de intresul speologiei;
 • Ghețarul Vârtop  sau Ghețarul de la Casa de Piatră – un loc cu semnificație arheologică, unde s-a descoperit cea mai veche urmă a omului de Neanderthal din România;
 • Peștera Focul Viu – al doilea cel mai mare ghețar din țară, după Scărișoara;
 • Peștera Huda lui Papară – impresionantă datorită formațiunilor rare pe care le găsești aici;
 • Peștera Poarta lui Ionele;
 • Izbucul Tăuzului – rezervație naturală geologică;
 • Cetățile Ponorului – o zonă cu numeroase fenomene carstice;
 • Groapa Ruginoasă – formată prin eroziunea intensă a muntelui;
 • Roșia Montană – o așezare cu istorie bogată. în exploatarea mineralelor prețioase;
 • Mănăstirile Lupșa și Posada;
 • Biserica de lemn din Arieșeni – pe lista monumentelor istorice din județul Alba.

Toate aceste numeroase obiective interesante din localitate și de pe suprafața comunei Arieșeni  fac din aceasta un loc minunat pentru explorarea frumuseților naturii și a patrimoniului cultural al regiunii.

Informații Despre Vreme în Arieșeni

În timpul iernii, zonele montane din Arieșeni pot înregistra temperaturi scăzute și zăpadă abundentă, ceea ce creează condiții excelente pentru schiori mai ales, dar și iubitori de snowboarding-ul.

În lunile de primăvară și vară, vremea se încălzește, permițând turiștilor să exploreze natura înconjurătoare și să se bucure de traseele din comuna Arieșeni .

Temperaturile pot varia semnificativ, așa că este întotdeauna recomandat să verificați prognoza meteorologică înainte de a vă planifica excursia în zonă.

meteoblue

Activități Recomandate în Arieșeni vara și iarna

Iată câteva modalități de petrecere a timpului liber în Arieșeni și Munții Apuseni. Sunt activități care vă vor ajuta să vă bucurați de o vacanță activă în mijlocul frumuseții naturii și să vă mențineți în formă:

 1. Plimbare cu sania trasă de cai.
 2. Participare la evenimente locale, cum ar fi Târgul de Fete de pe Muntele Găina sau Târgul de Turism de la Albac.
 3. Plimbare cu bicicleta pe drumurile forestiere și carările de munte.
 4. Experiența vieții la sat, într-un cadru autentic.
 5. Plimbări relaxante prin păduri și de-a lungul malurilor râurilor.
 6. Practicarea sporturilor de iarnă, cum ar fi schiul sau snowboarding-ul.
 7. Tururi de fotografie pentru a captura frumusețea peisajelor montane.
 8. Speoturism și speoterapie în peșterile din zonă.
 9. Drumeții montane pentru a explora peisajele spectaculoase ale Munților Apuseni.

Cu plaiuri înzăpezite, păduri îmbrăcate în straie albe și trasee pitorești vara, stațiunea Arieșeni atrage iubitorii ai naturii și sportului din toate colțurile țării.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 comments