Domeniul Schiabil Șureanu

Într-o lume în continuă mișcare, în care stresul și agitația cotidiană ne copleșesc adesea, o evadare în mijlocul naturii și a Munților Șureanu reprezintă o oportunitate unică de a regăsi liniștea și de a experimenta bucuria sporturilor de iarnă.

Șureanu
Sursă: schi-sureanu.ro

Domeniul schiabil Șureanu, situat în această zonă pitorească a României, a reprezentat în ultimii ani un adevărat paradis pentru iubitorii de schi și snowboard, oferindu-le experiențe inedite în sezonul de iarnă.

Stațiunea de ski de la Șureanu – drumul spre pârtiile de vis dinspre Sebeș și pe traseul spre Transalpina

În inima Munților Șureanu, la doar o scurtă distanță de orașul Sebeș, se află stațiunea de ski de la Șureanu, Calea către domenul schiabil începe în pitorescul oraș Sebeș și continuă pe traseul spre celebra Transalpina, oferind o experiență unică iubitorilor de peisaje autentice și sporturi de iarnă.

Istoricul Domeniului schiabil Șureanu

Domeniul Schiabil de la Șureanu a fost deschis în anul 2009, în urma unei investiții private. Anii care au urmat vin cu investiții masive în acest domeniu. Cadrul geografic unic, situat la mare altitudine, a fost fundamentul dezvoltării unei infrastructuri remarcabile pentru sporturile de iarnă, unde stratul consistent de zăpadă depășește adesea 1.5 metri în perioada decembrie – aprilie.

Cu trecerea timpului, Șureanu și-a consolidat poziția ca o destinație montană de top în România. Pârtiile au fost modernizate, facilitățile au fost extinse, iar stațiunea a atras turiști din întreaga țară și din străinătate.

Stațiunea Șureanu – localizare

Domeniul Schiabil Șureanu se află în inima României, întinzându-se pe teritoriul județelor Alba și Hunedoara.  Stațiunea montană se desfășoară într-un peisaj natural montan spectaculos, amplasat la altitudini semnificative în Munții Șureanu (numiți și Munții Sebeșului), subdiviziune a Munților Parâng, între Vârful Șureanu la 2.059 de metri și Vârful Pătru la 2.130 de metri, cu incluziunea Vârfului Aușel la 2.009 metri și Vârfului Curmătura la 1.809 metri.

Rute de acces spre Domeniul Schiabil Șureanu

Principala rută de acces, ce oferă condiții bune de trafic (cu dezăpezire), începe din Sebeș, județul Alba, durează puțin peste 2 ore, timp în care se parcurg aproximativ 82 km.

Itinerarul este următorul:

 • Sebeș (DN 67C – 28 km) – Șugag (30 km) – Oașa (13 km) – Luncile Prigoanei (5 km) – Poiana Poarta Raiului – Baza domeniului schiabil Poarta Raiului (6 km)

Până la lacul Oașa, traseul se suprapune cu traseul spre Transalpina dinspre Sebeș și este bine întreținut iarna. De la Oașa, ruta duce spre dreapta, înspre Mănăstirea Oașa, dar drumul este neasfaltat și acoperit de zăpadă iarna, accesul turiștilor neechipati corespunzător (lanțuri pentru mașină) fiind aproape imposibil. Se recomandă călătoria cu mașini mai înalte, de preferat 4×4.

Pârtiile de ski de la Domeniul Schiabil Șureanu

Fie că sunteți un schior experimentat în căutare de noi provocări, un începător dornic să învețe secretele sportului pe pârtii ușoare sau pur și simplu un iubitor al naturii în căutare de relaxare și peisaje uluitoare, Domeniul Schiabil Șureanu vă invită la o experiență de neuitat în munții cu același nume.

Harta domeniu schiabil Șureanu
Sursă: schi-sureanu.ro

Cele 11 pârtii amenajate ale domeniului schiabil de la Șureanu se întind de la cota 1650 la 2010 m. Sunt pârtii destinate în general schiorilor care nu sunt începători, datorită unor scurte dificultăți, părți mai abrupte, întâlnite în cadrul traseelor.

 1. Pârtia A1: are lungimea de 1650 m; este o pârtie roșie, destinată celor experimentați;
 2. Pârtia A2: are lungimea de 1430 m; prima parte este dificilă, cea mai abrupă parte de pe pârtiile de la Șureanu (neagră); următoarea parte este o pârtie de categorie roșie, tot pentru cei experimentați;
 3. Pârtia A3: are lungimea de 2060 m, este de categorie roșie și cel mai lung traseu din stațiune;
 4. Pârtia C1: are lungimea de 1100 m; e catalogată drept albastră, dar partea înclinată din ultima parte a pârtiei și abruptă e încadrată în cele pentru avansați;
 5. Pârtia C2: are lungimea de 650 m; roșie, scurtă, dar lată și potrivită pentru snowboard;
 6. Pârtia C3: are lungimea de 650 m; roșie; puțin previzibilă și pentru avansați;
 7. Pârtia C4: are lungimea de 830 m; roșie, abruptă și cu înclinații, preferată de avansați și snowboard-eri în ultima parte a traseului; se intersectează cu A1;
 8. Pârtia C0: are lungimea de 300 m; este o pârtie pentru copii, foarte ușoară;
 9. Pârtia S1: are lungimea de 600 m; este o pârtie albastră, finalizată în contrapantă;
 10. Pârtia S2: are lungimea de 1150 m; este de dificultate roșie; coincide ca traseu o parte cu S1, dar nai apoi se desprinde și duce printr-o pădure cu pantă îngustă și abruptă;
 11. Pârtia S3: are lungimea de 1350 m; este o pârtie roșie, care coincide o parte cu S2, destinată celor care schiază bine.

Domeniul schiabil beneficiază de instalații de transport pe cablu : două instalații de  teleschi la Șureanu și Curmătura, telescaun la Aușel, baby-ski și 3 apres-ski-uri. În zonă se află și un hotel în construcție.

Nu beneficiază de tunuri de zăpadă, poziția sa favorizând-o între stațiunile cu un sezon lung, natural de zăpadă. de asemenea, nu există nocturnă.

La baza domeniului este o parcare destul de încăpătoare, iar puțin mai sus, la apres-ski-ul Con, e a doua parcare.

Pentru cei interesați, există puncte de închiriere echipament de schi, precum și instructori pentru învățarea sporturilor de iarnă.

Skipass

Patia C1 Șureanu
Sursă: schi-sureanu.ro

Când vine vorba de a vă bucura la maximum de experiența de schi sau snowboarding la Domeniul Schiabil Șureanu, unul dintre aspectele esențiale este accesul facil și convenabil la pârtii. Skipass-ul vă permite să utilizați instalațiile de transport pe cablu, să coborâți pe pârtii și să vă bucurați de zăpada plăcută a acestor  munți.

Programul este în general între orele 9:30/10:00- 16:30/17:00.

Prețurile skipass-ului pentru sezonul 2022-2023 au fost:

TIMPADULȚI

-preț în RON-

COPII (SUB 12 ANI)

-preț în RON-

1 zi150120
3 zile400330
6 zile700600
10 puncte8080
20 puncte150150
50 puncte350350
100 puncte650650

Vremea la Șureanu

Ca și în cazul Transalpina Ski Resort via Sebeș, accesul la pârtiile de la Șureanu este condiționat de starea vremii. Zăpada îngreunează accesul pe anumite porțiuni din drumul neasfaltat de la Oașa spre Luncile Prigoanei, dar oferă în același timp un peisaj de basm.

meteoblue

Vremea la Domeniul Schiabil Șureanu variază pe parcursul anului și este influențată de sezon. Iată o scurtă prezentare a condițiilor meteo iarna și vara:

Iarna (Decembrie – Februarie):

 • Iarna este sezonul de vârf pentru schi și snowboarding la Domeniul Schiabil Șureanu;
 • Temperaturile pot fi scăzute, în special în timpul nopții, coborând sub punctul de îngheț;
 • Zăpada este abundantă și acoperă pârtiile, oferind condiții excelente de schi și snowboarding;
 • Fiindcă este un domeniu montan, ne putem aștepta și la condiții meteorologice schimbătoare, cum ar fi ninsori sau viscol.
 •  

Vară (Iunie – August):

 • În timpul verii, Domeniul Schiabil Șureanu se transformă într-un peisaj verde și însorit;
 • Temperaturile sunt mai ridicate și pot fi ideale pentru activități în aer liber, cum ar fi drumeții și ciclism montan;
 • Schiul și snowboarding-ul nu sunt posibile în această perioadă, deoarece zăpada se topește complet, dar se pot organiza tabere de vară.

Webcam Șureanu – vezi live starea pârtiilor

Una dintre facilitățile tehnologice  oferite de Domeniul Schiabil Șureanu este reprezentată de webcam-urile care furnizează imagini în timp real din zonele cheie ale domeniului. Aceste camere web permit vizitatorilor să obțină o privire actuală și captivantă asupra condițiilor din zona de schi și a peisajului montan.

Unul dintre principalele roluri ale webcam-urilor de la Domeniul Schiabil Șureanu este acela de a ajuta schiorii și snowboarderii să monitorizeze starea pârtiilor. Cu ajutorul acestor camere, puteți vedea dacă pârtiile sunt deschise, cât de aglomerate sunt, și chiar cum arată zăpada în timp real. Acest lucru vă permite să luați decizii informate în ceea ce privește planificarea activităților de schi și să vă bucurați de experiența de iarnă în cele mai bune condiții posibile.

Pe lângă monitorizarea stării pârtiilor, webcam-urile oferă și ocazia de a admira peisajul montan în timp real. De la vârfurile acoperite de zăpadă la pădurile înzăpezite și cerul senin, aceste camere web vă duc mai aproape de frumusețea naturii din Munții Șureanu. Indiferent dacă sunteți la fața locului sau vă planificați o viitoare vizită, puteți experimenta virtual aceste priveliști impresionante.

Opțiuni de Cazare

Peisaj de iarna în Luncile Prigoanei
Peisaj de iarna în Luncile Prigoanei

La baza pârtiilor domeniului schiabil Șureanu în sine nu există facilități de cazare (și trebuie menționat că în zonă este în construcție un hotel). Cu toate acestea, pentru cei care doresc să petreacă mai multe zile aici, există opțiuni variate de cazare disponibile în apropiere. Iată mai multe detalii despre aceste opțiuni:

 • Luncile Prigoanei: Această zonă oferă o gamă diversificată de cazare, inclusiv hoteluri, vile, pensiuni și case de vacanță. Multe dintre unitățile de cazare dispun de restaurante proprii, unde puteți savura mâncăruri tradiționale și internaționale. Este o opțiune populară pentru cei care doresc să fie în proximitatea pârtiilor de schi.
 • Poarta Raiului: Tot în apropierea domeniului schiabil, Poarta Raiului are, de asemenea, diverse opțiuni de cazare, inclusiv hoteluri, vile și pensiuni. Aici veți găsi locuri de odihnă confortabile și facilități pentru a vă bucura la maxim de sejurul în Munții Șureanu.

Alte opțiuni de cazare se găsesc în Sebeș, Sugag. Este important să faceți rezervări în avans pentru cazare, în special în sezonul de iarnă sau în perioadele aglomerate, pentru a vă asigura că aveți locul dorit.

Cu peisaje impresionante, zăpadă generoasă și o gamă variată de activități montane, Domeniul Schiabil Șureanu rămâne o destinație de top în timpul sezonului de iarnă. Această oază montană devine un loc de poveste în momentul în care primele fulgi de zăpadă cad din cer și acoperă pârtiile, transformându-le în terenuri prielnice pentru iubitorii sporturilor de iarnă.

Privind în jur, vă veți simți înconjurați de peisaje impresionante, cu vârfuri acoperite de zăpadă, păduri înzăpezite și un cer senin de iarnă. Este un decor desprins dintr-un tablou, care vă invită să vă aventurați și să vă bucurați de frumusețea naturală a Munților Șureanu.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *