Home > Stațiuni Turistice > Stațiunea Parâng

Stațiunea Parâng

Zona de schi Parâng – Petroșani și stațiunea Parâng reprezintă un colț montan cu un potențial uriaș, încă puțin descoperit în România.

peisaj montan de pe partia parang
Peisaj de pe Pârtia Parang

Destinația se bucură de o accesibilitate bună, în special pentru locuitorii care vin dinspre Valea Jiului, dar și pentru cei care planifică o ieșire pe Transalpina.

Istoria stațiunii Parâng din Județul Hunedoara

Istoria Stațiunii Parâng se întinde pe parcursul a peste un secol. Încă din 1900, a fost construită prima cabană, denumită ulterior „Cabana Arsă” din cauza celor trei incendii care au distrus-o. Servea drept refugiu pentru drumeții care explorau zona cu rucsacul în spate.

Până în anul 1965, cabana a fost reconstruită și extinsă până la 95 de locuri, inclusiv restaurant și bufet. Cu trecerea timpului, schiatul amator a început să prindă rădăcini în zona Parângului. În anii în care stațiunea era doar o cabană, schiul se practica pe pârtiile Troița și Culoarul Porcului, trasee care ulterior au fost echipate cu un funicular (mijloc de transport aerian format din unul sau din mai multe cabluri suspendate pe stâlpi, pe care circulă cabinele cu pasageri și cărucioarele cu materiale, folosit în regiunile muntoase greu accesibile).

În 1959, Stațiunea Petroșani-Parâng a intrat într-o nouă eră, cea a schiului de masă, a schiului amator și a celui semi-profesionist. Au fost construite baze sportive pentru studenții Academiei de Educație Fizică din București, iar în 1960 a început construcția funicularului care avea scopul de aprovizionării acestor baze.

De-a lungul decadelor, au fost construite teleschiuri, schi-lifturi și s-au dezvoltat baze sportive. Stațiunea a crescut odată cu pasiunea pentru turism a locuitorilor din Petroșani, și astăzi reprezintă o destinație montană atestată ca stațiune turistică montană din 2009.

Localizare și rute de acces

Stațiunea Parâng se află la o altitudine de aproximativ 1800 de metri, în partea estică a Defileului Jiului, la doar aproximativ 5 kilometri distanță de orașul Petroșani, în Munții Parâng, tărâmul de legendă pentru zeii antici.

Domeniul schiabil Petroșani – Parâng este situat sub vârful Parângul Mic. Baza telescaunului se află la 10km de Petroșani . Ruta e DN 709F. Pentru a ajunge la domeniul schiabil, trebuie să folosiți telescaunul, care vă va duce de la o altitudine de 950 de metri la 1.650 de metri.

Din Zona Hotel Rusu, cota 1100, accesul către zona alpina Parâng se realizează printr-un telescaun, dar puteți urca şi cu autoturismul vara până în staţiune, 8 km până la telescaun e drum asfaltat și dat în funcțiune din sezonul 2021-2022.

Distanțe

Distanta până la Stațiunea Parâng din orașele:

  • Deva -1 hr 47 min (102.0 km) via DN66/E79
  • București – 5 hr 52 min (324.9 km) via DN7A, DN7/E81 and E81
  • Râmnicu Vâlcea – 3 hr 11 min (147.8 km) via DN7A
  • Obârșia Lotrului – 57 min (35.5 km) via DJ709F and DN7A
  • Alba Iulia – 155 km 2 hr 14 min (152.0 km) via DN66/E79 and A1
  • Târgu Jiu – 1 hr 35 min (74.3 km) via DN66/E79 and E79

Iarna, accesul auto e restricționat, se va folosi telescaunul pentru a ajunge la baza domeniului schiabil.

Pârtiile de ski

Stațiunea Parâng- Petroșani oferă o experiență captivantă pentru iubitorii sporturilor de iarnă, cu accesul facilitat prin două telescaune și un domeniu schiabil impresionant, care găzduiește nu mai puțin de 9 pârtii de ski și snowboard, cu un accent deosebit pe cele destinate schiorilor experimentați.

Pârtiile din această zonă sunt într-o condiție bună, iar pe măsură ce urcați, veți putea admira peisajul spectaculos din Defileul Jiului, Munții Retezat, Munții Căpâțânii, dar și Munții Șureanu.

Pârtiile din stațiunea Parâng sunt dotate cu două telescaune, teleski şi instalaţii de nocturnă.

  1. Partia B – 3.200 m (de la 1.073 m 1.685 m); dificilă în prima jumătate; telescaun, fără nocturnă
  2. Pârtia A – 350 m; ușoară; (de la 1.430 m la 1.500 m); teleschi, cu nocturnă
  3. Europarâng – 600 m, medie, teleschi, fără nocturnă
  4. Sub Telescaun – 376 m (de la 1.592 m la 1.685 m); telescaun, cu nocturnă
  5. „Saivane” – 900 m (1.330 m – 1.550 m), medie; teleschi, fără nocturnă
  6. Pârtia C (Poiana) – 250 m (1.430 m – 1.500 m), medie; teleschi, fără nocturnă
  7. „Culoarul Porcului” – 750 m (1.497 m – 1.697 m), medie; telescaun, fără nocturnă
  8. „Telescaun Nou” – 300 m, ușoară, telescaun, fără nocturnă
  9. Zidul Morții – 300 m, dificilă, telescaun, fără nocturnă
Teleschi Parâng
Sursa: stirileprotv.ro

Programul pârtiilor este în general :

  • Luni, Marți, Joi 9.00 – 16.00, Vineri –  Duminică 9.00-17.00 (telescaun vechi),
  • Luni, Miercuri, Joi, 10.00-15.00 și Vineri – Duminică 10.00-16.00 (telescaun nou).
  • Miercurea, revizie tehnică la telescaunul vechi, iar Marți la telescaunul nou.

Trasee turistice

Din Masivul Parâng o rețea bogată de trasee turistice. Amenajarea și întreținerea acestor trasee sunt responsabilitatea Serviciului Salvamont Hunedoara pentru versantul vestic  Fiecare traseu variază în dificultate și este accesibil atât în sezonul rece, cât și în cel cald.

Din versantul vestic al munților, pleacă mai multe trasee turistice, inclusiv spre Vârful Parângul Mare – 2.519 m- dintre care aproximativ jumătate își au punctul de pornire în Petroșani sau în zona turistică Petroșani – Parâng și accesează principalele atracții turistice din Parâng, vârfuri muntoase ( Cârja – 2.405 m, Mija, Stoienița și Mohorul ), lacuri glaciare (Lacul Roșiile, Lacul Verde, Lacul Mija ).

Stațiunea Parâng vă așteaptă și în timpul verii. Telescaunul tradițional este funcțional și în sezonul estival, cu posibilitatea de a face numeroase drumeții.

Dacă sunteți în Stațiunea Parâng, puteți vizita și domeniile schiabile de la Vidra – Voineasa și Straja.

Mai multe detalii despre pârtii de schi din România în articolele Stațiunea Rânca, Domeniul Schiabil Șureanu, Transalpina ski resort – Voineasa, Top 7 stațiuni cu pârtii de schi pentru începători din România

Skipass

Tarifele pentru sezonul actual pot suferi modificări față de cele practicate în sezonul anterior, 2022-2023 :

Cu telescaunul vechi:

Tarife adulțiTarife copii 7 – 14 ani
  • Dus sau întors 20 lei
  • Dus și întors 30 lei
  • 2 x călătorie pentru traseu MTB 30 lei
  • Pilon 17 – sosire 5 lei
  • Dus sau întors 10 lei
  • Dus și întors 15 lei
  • Pilon 17 – sosire 4 lei
  • Copiii cu vârsta sub 7 ani au gratuitate

Cu telescaunul nou TS3:

Tarife adulțiTarife copii 7 – 14 ani
  • Dus sau întors 20 lei
  • Dus și întors 30 lei
  • 2 x călătorie pentru traseu MTB 20 lei
  • Stație intermediară – sosire 6 lei
  • 50% din tariful pentru adulți.
  • Copiii cu vârsta sub 7 ani gratuit.
partia parang
Sursă: pressalert.ro

Alte informații:

  • Există o Taxa Salvamont de 2 lei, care se plătește o singură dată pe zi;
  • Bagajele care ocupă loc suplimentar sunt taxate cu – 15 LEI/LOC;
  • în timpul verii, accesul se poate face si cu autoturismul (plecând din faţa hotelului Rusu); iarna, accesul spre munte se face doar cu telescaunul;
  • Dacă sunt solicitări, zăpadă, pârtii deschise, telescaunul nou va fi repornit și în timpul săptămânii

Vremea stațiunea Parâng

Consultarea prognozei meteo a devenit vitală dacă planificați sejururi sau ieșiri în natură. La munte, vremea e imprevizibilă, mai ales iarna, iar pentru o călătorie în siguranță și reușită în zona Parâng Petroșani a județului Hunedoara vă recomandăm să urmăriți vremea.

meteoblue

Webcam Parâng

Înainte de a porni spre orice stațiune pentru practicarea sporturilor de iarna, inclusiv Parâng Petroșani, puteți afla detalii live despre starea vremii, a pârtiilor, numărul turiștilor de pe pârtii urmărind live imagini de pe webcam-urile de pe domeniu.

Cazare la Ski Parâng

Stațiunea Parâng oferă o gamă variată de opțiuni de cazare, fie că sunteți în căutarea unei experiențe de lux, a unui hotel, a unei cabane sau a unei pensiuni prietenoase.

Indiferent de preferințele, veți găsi cu ușurință o unitate de cazare potrivită pentru a vă face șederea cât mai plăcută. În zona telescaunului Parâng se află unități de cazare, unele cu tradiție, altele recente.

Pentru e experiență rustică, puteți opta pentru una dintre cabanele sau vilele disponibile în zonă. Mulți dintre proprietari pun la dispoziție și facilități pentru gătit.

Pensiunile din Stațiunea Parâng sunt cunoscute pentru atmosfera lor primitoare și serviciile prietenoase. Aici veți găsi camere confortabile și oportunitatea de a interacționa cu gazdele locale pentru a afla mai multe despre zona și tradițiile sale.

Dacă sunteți în căutarea unei opțiuni mai economice, există hosteluri care vă pot oferi cazare la prețuri accesibile. Sunt ideale pentru cei care doresc să exploreze Munții Parâng și să se bucure de aventură fără a cheltui prea mult.

Vă puteți caza și în Petroșani sau la alte pensiuni de-a lungul văii Jiului pentru o experiență turistică mai diversă.

Indiferent de opțiunea pe care o alegeți, dacă treceți peste aspectele legate de infrastructură și tehnice,  Stațiunea Parâng – Petroșani poate să vă ofere o ședere de neuitat în mijlocul frumuseții naturii din Munții Parâng.

Lasă un mesaj

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *