Home > Stațiuni Turistice > Domeniul Schiabil Straja

Domeniul Schiabil Straja

Stațiunea Straja se află la o altitudine de 1445 m. în judeţul Hunedoara, în Munții Vâlcan , din grupa Retezat – Godeanu a Carpaților Meridionali , la 8 km de localitatea Lupeni.

Peisaj de iarna la Straja
Sursă: wikipedia.org

Cuprinde peste 25 de km de pârtii de schi (mare parte sunt întreținuți cu zăpadă artificială ) , dotate cu instalații de transport pe cablu și se află în topul preferințelor iubitorilor de ski, datorită accesibilității și al facilităților.

Cum a luat naștere Stațiunea de ski de la Straja?

Istoria stațiunii are rădăcini adânci care se întind înapoi în timp. La începutul anilor 1970, în Munții Vâlcan, la poalele vârfului Straja (cu o altitudine de 1.868 metri), se afla o cabană cu câteva zeci de locuri de cazare.

Peisajul din jur era feeric. Cu trecerea timpului, în decursul ultimelor decenii, dar în special din anul 2002, de când locul a fost declarat stațiune turistică, stațiunea s-a dezvoltat semnificativ.

Obiective turistice importante în Straja

Stațiunea s-a dezvoltat de la o mică cabană izolată la o destinație montană populară, oferind o combinație unică de aventură pe pârtii și trăire spirituală în mijlocul naturii într-un decor spectaculos din Munții Vâlcan.

  • Schitul Straja, ridicat în 1999. Cunoscut pentru tunelul său impresionant și a devenit sit de pelerinaj religios. În special în Vinerea Mare, înainte de Paște, are loc o procesiune religioasă numită „Drumul Crucii”, în care credincioșii urcă din Lupeni purtând o cruce de lemn până la Schitul Straja. Aici se află o bisericuță de lemn care atrage numeroși pelerini.
  • Crucea Eroilor, cu dimensiunile sale impresionante de 18 metri în înălțime și 9 metri în lățime, reprezintă un monument solemn dedicat curajului și sacrificiului a peste 800 de soldați care au dat viața în Primul Război Mondial.

Cum ajungi la Stațiunea Straja?

Se poate ajunge la domeniul schiabil cu telegondola din orașul Lupeni ( funcționează între orele 09:00-16:30, cu excepția zilei de marți ) sau cu mașina 8 km din același oraș (un drum cu multe curbe , dar asfaltat ). Căile de acces rutier spre stațiune sunt dinspre Petroșani, Valea Jiului pe DN 66 sau de la Obârșia Lotrului pe DN7A, pe ruta Transalpina.

Distanțele aproximative de la câteva orașe din România până în Stațiunea Straja

  • București – Straja: Aproximativ 340 km. Călătoria durează în jur de 5-6 ore, în funcție de condițiile de trafic.
  • Cluj-Napoca – Straja: Cam 260 km distanță. Poți ajunge în stațiune în aproximativ 4 ore, în funcție de traseul ales.
  • Timișoara – Straja: Distanța din Timișoara este de aproximativ 270 km, cu un timp de călătorie de aproximativ 5 ore.
  • Sibiu – Straja: la 220 km distanță. Călătoria ar dura în jur de 3 ore, în funcție de condițiile de trafic.
  • Alba Iulia – Straja: se află la 165 km, iar distanța se parcurge în aproximativ 2h 30 min

Domeniul schiabil de la Straja – pârtiile de ski și snowboard

Stațiunea întâmpină iubitorii sporturilor de iarnă cu o selecție de 12 pârtii. Cea mai extinsă dintre acestea este Pârtia Straja, care se întinde pe o lungime impresionantă de 8,1 km și începe de pe vârful Straja, la 1868m altitudine.

O rețea variată de transport pe cabluri este cea care deservește toate pârtiile și menține în condiții optime pârtiile, chiar și când sunt mulți turiști: 6 teleschiuri, 4 telescaune, telegondola din Lupeni și o bandă pentru începători. 6 dintre pârtii au instalație de nocturnă.

Harta pârtii Straja
Harta pârtii Straja

Pârtiile de ski de la Straja

  1. Pârtia Straja – Cu o lungime impresionantă de 8,1 km, aceasta este cea mai lungă pârtie din stațiune. Nivelul de dificultate este mediu, iar schiorii pot ajunge la altitudinea de 1870 metri.
  2. Pârtia Lupului – Deși este relativ scurtă, doar 519 metri, pârtia Lupului oferă o provocare cu un grad de dificultate dificil. Iluminată pe timp de noapte, urcă până la altitudinea de 1610 metri.
  3. Pârtia Lupului II – Această pistă este iluminată și de dificultate medie, cu o lungime de 750m și o altitudine de 1610 metri.
  4. Pârtia Canal – Perfectă pentru snowboard, pârtia Canal se remarcă prin faptul că poate fi utilizată până în luna aprilie. Are o lungime de 1,4 km și este considerată dificilă.
  5. Pârtia Canal II – Cu o lungime de 1,2 km și un nivel de dificultate mediu, pârtia Canal II oferă o experiență antrenantă.
  6. Pârtia Constantinescu – Această pistă iluminată are un nivel ușor de dificultate și o lungime de 1100 metri, urcând la altitudinea de 1565 metri.
  7. Pârtia Sf. Gheorghe – Cu o lungime de 700 metri și un grad ușor de dificultate, această pistă este iluminată și potrivită pentru schiorii începători.
  8. Pârtia Mutu – Iluminată pe timp de noapte și cu o lungime de 1,3 km, pârtia Mutu are un nivel mediu de dificultate, atingând altitudinea maximă de 1697 metri.
  9. Platoul Soarelui – Această pistă, potrivită pentru începători și copii, are o lungime de 400 metri și este iluminată pe timp de noapte. Cu altitudinea de pornire la 1462 metri și cea de sosire la 1360 metri, este ideală pentru cursuri de schi.
  10. Pârtia Telegondolă – Cu o lungime de 3,2 km și un nivel mediu de dificultate, pârtia Telegondolă oferă o experiență variată pentru schiori.
  11. Pârtia Vf. Straja – Cu o lungime de un kilometru, această pistă se încadrează în categoria medie în ceea ce privește dificultatea.
  12. Pârtia de Începători (Baloo) – Această pistă scurtă de 100 de metri este dedicată exclusiv cursurilor pentru începători organizate de Școala de Schi și Snowboard.

Skipass și program Stațunea Straja

Schiori pe pârtia de la Straja
Schiori pe pârtia de la Straja

Tarifele pentru sezonul 2023-2024 pot suferi modificări față de cele practicate în sezonul anterior:

Tarife transport cablu (valabile pentru tot domeniul schiabil)

Toate cartelele de zi sunt valabile doar in intervalul orar 09:00 – 17:00

VALABILITATE SKIPASSPRET SKIPASS
1 zi150 RON
2 ZILE ( 135 LEI/ZI)270 RON
3 ZILE ( 130 LEI/ZI)390 RON
4 ZILE ( 120 LEI/ZI)480 RON
5 ZILE
( 110 LEI/ZI)
550 RON
4 ORE (nocturna)100 RON

Zilele nu sunt consecutive

Transport cablu COMEXIM (Exclus Platoul Soarelui )

URCARE – COBORARE TELEGONDOLÃ- 5 PUNCTE20 RON
10 PUNCTE40 RON
100 PUNCTE370 RON
  • Cartelele pe zile nu au nocturna inclus. punctele sunt valabile pe nocturnă.
  • Cartela de nocturnă se achizitionează separat.
  • Skipass-ul este individual si netransmisibil.
  • La prețul unui skipass se adaugă 10 lei garanția cartelei.
  • Telegondola deduce 5 puncte. telescaunele 3 puncte.
  • Teleschiurile 2 puncte.

Regulament skipass COMEXIM R

  • Programul de funcționare al instalaților este 09:00 – 17:00.
  • Nocturna 17:00 – 21:00 functionează în zilele de weekend și în vacanțe doar pentru telescaunul 1 si teleschiurile 3, 4 și 5.
  • Instalatiile functioneazã cu minim 15 persoane pe fiecare dintre ele.
  • Skipass-urile sunt valabile pentru teleschiurile 1, 3, 4, 5 și telescaunele 1, 2, si 4.
  • Nu sunt valabile pentru Platoul Soarelui, Telegondola și Vf. Straja.
  • Skipass-ul pe zile este valabil în intervalul orar 9:00 – 27:00
  • La skipass-urile pe puncte, teleschiul taxează 2 puncte, iar telescaunul 3 puncte.
  • Zilele de valabilitate de pe skipass nu sunt obligatoriu consecutive.
  • Se pot folosi oricând în sezon, cu respectarea numărului de zile valabile.
  • Copiii cu vârsta de pâna la 6 ani, însoțiți de părinți, au acces gratuit.
  • Skipass-urile sunt individuale și netransmisibile.
  • În caz de vreme rea, contravaloarea skipass-ului nu se returneazã.
  • În cazul defecțiunii unei instalații, atunci când cel puțin încã o instalație funcționează, contravaloarea skipass-ului nu se returnează.
  • Persoanele care nu au echipament de ski sau snowboard nu pot folosi instalațile de transport pe cablu.
  • Garanția skipass-ului este 10 Lei si se returnează la predarea acestuia la unul din skipass pointurile din stațiune.
  • Administrația instalațiilor nu iși asuma pierderea, deteriorarea, furtul, etc. al skipass-urilor.

Vremea în Stațiunea Straja

Înainte de a porni la drum e nevoie de informații actualizate privind starea vremii, temperatură, precum și previziuni pe termen scurt și lung pentru Stațiunea Straja.

De asemenea, puteți verifica site-urile web ale stațiunii sau canalele meteo locale pentru informații despre acest subiect.

meteoblue

Opțiuni de Cazare la Complexul turistic de la Straja

Majoritatea unităților de cazare de la Straja se află în apropierea pârtiilor, ceea ce este extrem de comod. Cu toate acestea, unele dintre aceste unități se confruntă cu o problemă  – disponibilitatea limitată a locurilor de parcare.

Straja văzută de sus
Straja văzută de sus

La Straja găsiți numeroase posibilități de cazare, astfel încât să vă bucurați de experiența montană.  Sunt opțiuni pentru toate preferințele și buzunarele: cabane, pensiuni și vile, hoteluri. 

Dacă sunteți cu familia, puteți opta pentru închirierea unei case de vacanță . Acestea oferă intimitate și spațiu generos, precum și facilități pentru gătit și servit masa în familie.

Indiferent de opțiunea aleasă, asigurați-vă că faceți rezervări în avans, în special în sezonul de vârf, pentru a vă asigura că veți avea cazare la Complexul turistic de la Straja pe durata șederii voastre. 

Relatările privind cazarea la Straja cuprind descrieri în ceea ce privește modul de repartizare dezordonat al spațiilor de cazare din zonă. Probabil o consecință a dezvoltării neașteptate și în timp scurt a regiunii.

Cei amatori de cazări ieftine și experiente montane cu puțini bani, pot alege să se cazeze în Lupeni.

Cu o istorie de dezvoltare continuă și peisaje montane impresionante, Stațiunea Straja este un loc preferat pentru cei care doresc să se bucure de zăpadă și aventuri montane în timpul sezonului rece, dar nu numai.

Lasă un mesaj

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *