Vârful Păpușa văzut de pe Transalpina

Transalpina

Home > Trasee Turistice > Transalpina

Transalpina este una dintre cele mai spectaculoase rute montane din România. Acest drum traversează Platoul Transalpina și face legătura între Oltenia și Transilvania, traversând Munții Parâng de la sud la nord. Altitudinea cea mai mare o are pe o porțiune de aproximativ 20 de km, în județele Gorj și Vâlcea, unde se prezintă ca o „șosea de creastă”.

Peisaj Transalpina
Peisaj Traseu Transalpina

De la platoul vast și vârfurile muntoase, până la localitățile pitorești precum Rânca și Voineasa, fiecare kilometru parcurs pe drumul Transalpina oferă o nouă aventură.

Istoric

Originile șoselei sunt încă neclare. Unele surse menționează construcția inițială de către legiunile romane în timpul războaielor de cucerire a Daciei, drumul fiind numit „coridorul IV strategic roman”.

Legende locale sugerează că în secolele XVIII-XIX, familiile locale au contribuit la construirea drumului. Potrivit altor surse, a fost refăcut și pietruit de germani în timpul  Primului Război Mondial, fiind un drum rar utilizat.

Conform Wikipedia, Transalpina era initial o potecă de munte, denumită „Poteca Dracului”, folosită de păstori pentru transhumanță. În secolul XVIII, autoritățile austriece propuneau un drum trans-carpatic pe acest traseu.

Între anii  1934 si 1935 a început refacerea Transalpinei ca drum strategic între Valahia și Transilvania. La finalizarea lucrărilor în 1939, drumul a fost inaugurat de Carol al II-lea însoțit și de viitorul rege Mihai și denumit „Drumul Regelui” sau „Drumul Regal”. Germanii l-au reabilitat din nou în al Doilea Război Mondial.

Transalpina a fost dată parțial în circulație în 2010. Deși lucrările au încetat în 2013 și reluate ulterior, DN 67C a fost deschis oficial circulației rutiere în 15 august 2015, în regim de „drum in lucru”.

Traseu

Transalpina sau DN 67C, se întinde pe o lungime impresionantă de 148,2 km. Drumul începe de la Novaci, situat în județul Gorj și continuă până la Sebeș, în județul Alba, traversând județele Gorj, Vâlcea, Sibiu, Alba.

Altitudinea maximă se află în Pasul Urdele și este de 2.145 m, acesta fiind cel mai înalt drum din România, chiar mai înalt decât Transfăgărășan

Rute de access

traseu transalpina
Hartă Traseu Transalpina

Varianta de Nord: Sebeș – Novaci

Dacă doriți să explorați zona de nord a Transalpinei, puteți lua în considerare acest traseu. Începe din localitatea Sebeș și puteți admira satele montane pitorești ale județului Alba, precum Oașa, dar și stațiunea Rânca, Obârșia Lotrului. Nu există porțiune de drum neasfaltat, doar o trecere pietruită de aproximativ 20m.

Varianta de Sud: Novaci – Sebeș 

Pentru o experiență mai scurtă, dar la fel de spectaculoasă, puteți opta pentru varianta de sud a Transalpinei. Aceasta începe la Novaci și vă va conduce prin Munții Parâng și apoi în județul Alba, trecând prin Obârșia Lotrului, Baia de Fier, Rânca, Săliște și ajunge în Sebeș. 

Varianta de Vest: Petroșani – Obârșia Lotrului

Se poate intra și dinspre Petroșani pe DN 67C, dar se recomandă mașinilor înalte, fiind o porțiune cu drum neasfaltat. 

Stare drumului

Desi șoseaua se află de cele mai multe ori în stare bună, exista riscul ca pe anumite porțiuni circulația să fie restricționată din cauza alunecărilor de teren sau a unor bucăți de stânca sau copaci ce pot ajunge pe drum. Acest lucru se întâmplă de obicei după ploi torențiale când cad cantități mari de apă.

Programul de circulație rutieră

Datorită altitudinii și condițiilor meteorologice din zona montană, circulația rutieră pe DN67C nu este deschisă tot timpul anului.  Tronsonul cuprins între  Rânca și Obârșia Lotrului este închis circulației rutiere pe perioada iernii din cauza zăpezii și a riscului de avalanșă.

Află starea traseului accesand urmatoarea pagina: E deschisă Transalpina? Update 2024

Obiective turistice

„Drumul Regelui” nu este doar o arteră rutieră care traversează inima României, ci și o poartă către unele dintre cele mai impresionante peisaje montane ale țării. Traseul șerpuieste prin Munții Parâng, dezvăluind priveliști care rivalizează cu cele mai renumite destinații montane din lume.

Parcurgând acest traseu veți explora frumusețea naturală și diversitatea peisajului montan care se desfășoară de-a lungul Transalpinei, de la vârfuri înzăpezite și platouri expansive, la văi pitorești, păduri dese și turme de oi.

Vârfuri muntoase

Vârful Păpușa
Vârful Păpușa
  • Vârful Păpușa (2.136 m) unul dintre cele mai accesibile vârfuri montane de la peste 2100 m și poate fi accesat printr-o drumeție de la Rânca. Aici veți avea o panoramă uimitoare asupra zonei.
  • Vârful Dengheru (2.084 m)
  • Vârful Urda (2.228 m)
  • Vârful Micaia (2.170 m)
  • Vârful Muntinu (2.062 m)
  • Vârful Mohoru (2.337 m)
  • Vârful Iezer (2.157 m)
  • Vârful Dengheru (2.084 m)

Pasuri / trecători

  • Pasul Urdele (2.145 m)  – Cel mai înalt punct de pe harta Transalpina. În apropiere, poți face un popas la stână sau la Terasa Bunicului pentru cârnați și o tocăniță.

Mănăstiri

Mănăstirea Obârșia Lotrului
Mănăstirea Obârșia Lotrului
  • Mănăstirea Obârșia Lotrului  (Altitudine: 1.400 m)
  • Mănăstirea Polovragi  (Altitudine: 670 m)
  • Mănăstirea Oașa (Altitudine: 1.300 m)

Stațiuni turistice

Peșteri

Peștera Polovragi 3
Peștera Polovragi 3

Râuri si Lacuri

Barajul Oașa
Barajul Oașa
  • Râul Lotru, măsoară 76,6 km în lungime și prezintă un debit mediu notabil de aproximativ 20 m³/s. Originea acestui curs de apă se află în Munții Parâng, la o altitudine de aproximativ 1830 de metri, fiind alimentat de pârâul Câlcescu ce curge printr-o zonă cu caracteristici glaciare.
  • Lacul Gâlcescu (Altitudine: 1.925 m, Suprafață: 31.260 mp, Tip lac: lac glaciar, Adâncime maximă: 9,3 m, 230 m lungime)
  • Lacul Vidra (Altitudine: 1.289 m, Suprafață: 1035 ha, Tip lac: baraj de acumulare, Adâncime maximă: 109 m)
  • Lacul Oașa (Altitudine: 1.255 m, Suprafață: 441 ha, Tip lac: baraj de acumulare, Înaltime: 91 m)
  • Lacul Tău (Altitudine: 1.255 m, Suprafață: 21,3 ha, Tip lac: baraj de acumulare, Înaltime: 78 m)

Pârtii de ski

  • Domeniul schiabil Transalpina-Voineasa: se află în județul Vrancea, lângă Lacul Vidra, la 7,5 km de Obârșia Lotrului și la 35 de km de Voineasa; se poate accesa pe mai multe rute, dar cele mai recomandate sunt Sibiu – DN7 – Brezoi (Valea Oltului) – Voineasa – Vidra și Petroșani – Obârșia Lotrului – Vidra; are 7 pârtii cuprinse între 1350 și 2000 m. altitudine; deține instalații moderne de transport pe cablu, tunuri de zăpadă, webcam, dar nu are nocturnă.
  • Stațiunea Rânca: este situată din județul Gorj, pe traseul Transalpina; se poate ajunge aici pe ruta Sebes- Sugag, pe DN67C (drumul Transalpina) sau dinspre Novaci; e stațiunea la cea mai înaltă altitudine din România, cu un sezon lung, din septembrie până în mai; are 7 pârtii de schi amenajate cu instalații de transport, una dintre acestea având nocturnă.
  • Domeniul schiabil Șureanu: este situat în județul Alba și are o singură rută de acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C) – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704); are 11 pârtii de variate dificultăți, care ating și cota 2000 m. , deține instalații de transport pe cablu, webcam, dar nu are nocturnă și tunuri de zăpadă.
  • Stațiunea Straja: se află la 1445 m. altitudine în județul Hunedoara, la 8 km de Lupeni; căi de acces spre stațiune sunt dinspre Petroșani pe DN 66 sau de la Obârșia Lotrului pe DN7A; are 12 pârtii de schi, dotate cu instalație de transport, webcam, dintre care 5 au nocturnă; din cei peste 25 km ai domeniului, mare parte sunt întreținuți cu ajutorul zăpezii artificiale.
  • Stațiunea Parâng – Petroșani: este situată în județul Hunedoara, sub Vârful Parângul Mic; accesul se face pe DN7A, de la Obârșia Lotrului până la stațiune fiind 36 km; se urcă cu telescaunul ( 2 la număr) spre domeniul schiabil, care cuprinde 9 pârtii, în special pentru cei experimentați.

Drumeții și excursii în Munții Parâng

Transalpina trece prin Munții Parâng, oferind oportunități nelimitate de-a lungul traseului, deloc îngust, pentru drumeții montane. Drumul este asfaltat și practicabil până la venirea zăpezii.

Există trasee pentru toate nivelurile de experiență și poți admira o vegetație alpină variată. Transalpina Ski Resort este o variantă de stațiune în sezonul schiabil, cu multe opțiuni de cazare, dar condiționată de vreme, porțiunea între Rânca – Obârșia Lotrului – Oașa, fiind închisă iarna. 

Grafic Altitudine obiective turistice Transalpina
Grafic Altitudine obiective turistice Transalpina

Vremea

Află cum este vremea acum pe Transalpina, precum și prognoza meteo pe următoarele 7 zile pe întreg traseul.

Vremea Sebeș

Vremea acum în Sebeș și prognoza pe următoarele 7 zile

meteoblue

Vremea Oașa

Vremea acum în Oașa și prognoza pe următoarele 7 zile

meteoblue

Vremea Rânca

Vremea acum în Rânca și prognoza pe următoarele 7 zile

meteoblue

Vremea Novaci

Vremea acum în Novaci și prognoza pe următoarele 7 zile

meteoblue

Cazare

Explorați cele mai bune opțiuni de cazare de-a lungul acestui traseu fascinant, șoseaua spectaculoasă care traversează Munții Parâng și Lotrului în județul Gorj, oferă peisaje deosebite și o experiență unică.

Mai jos sunt grupate pe categorii de ordin geografic – Baia de Fier, Rânca, Oașa și Valea Sebeșului – câteva din cele mai bune opțiuni de cazare de pe „Drumul Regelui”.

Baia de Fier

Pensiunea Andreea Baia de Fier
Pensiunea Andreea Baia de Fier

O opțiune de cazare în zonă este Pensiunea Andreea din Baia de Fier, aproape de Transalpina Ski Resort. Are restaurant în care se servesc preparate tradiționale românești, iar mâncarea este adesea laudată în recenziile oaspeților. Există facilități precum parcare gratuită, acces la internet Wi-Fi și grătar în aer liber pentru cei care doresc să gătească în aer liber. Atmosfera este primitoare, iar personalul este apreciat pentru amabilitate și ospitalitate.

Terasă Casa Iancului
Terasă Casa Iancului

Casa Iancului, situată într-o zonă liniștită, aproape de rezervația naturală Cheile Sohodolului poate să fie o altă variantă de cazare. Oaspeții apreciază atmosfera relaxantă și peisajele din jur. Personalul este descris ca fiind prietenos și întotdeauna gata să ajute. Oferă camere spațioase, unele cu vedere la munți și de asemenea, facilități precum parcare gratuită și acces la bucătărie pentru prepararea propriilor mese.

Dacă sunteți în căutarea unui loc pitoresc, vă recomandăm Pensiunea Tobo din Baia de Fier, la poalele Munților Parâng. Turiștii apreciază serviciile impecabile și ospitalitatea gazdelor. Pensiunea are restaurant și servește preparate tradiționale românești și internaționale, pregătite din ingrediente locale. Facilitățile includ parcare gratuită, acces la internet Wi-Fi și terasă în aer liber.

Rânca

Balcon Pensiunea Tara
Balcon Pensiunea Tara

Pensiunea Tara din Rânca este printre primele pensiuni construite în zonă și modernizată de-a lungul timpului. Este lăudată în recenziile turistilor pentru amabilitatea personalului, mâncarea bună si la preturi accesibile. Nu putem să nu menționăm celebrii papanasi preparați aici, care sunt la fel de cunoscuți precum peisajele spectaculoase ale Râncăi. Pentru cei interesați, au sala de conferințe si organizează excursii pentru explorarea locului.

Situată într-o locație excelentă, Pensiunea Alpin este la câțiva pași de principalele atracții ale stațiunii Rânca. Sunt apreciate serviciile de calitate, personalul prietenos și mâncarea oferită în restaurantul pensiunii. De asemenea, pensiunea organizează diverse activități și excursii în zonă pentru oaspeții dornici să exploreze frumusețea munților din jur.

Pensiunea Conacul Boierului se află la baza unei păduri de conifere, aproape de centrul Stațiunii Rânca și principala pârtie de schi. Este decorată în stil rustic, cu mobilier din lemn masiv. Oferă facilități diverse, printre care accesul la SPA și loc de joacă pentru copii, dar și închiriere de ATV-uri. Restaurantul este apreciat în recenzii pentru savoarea mâncării.

Zona Oașa

Cabana Oașa văzută de sus
Cabana Oașa văzută de sus

Cabana Oașa vă oferă oportunitatea de a vă caza pe marginea barajului si lacului Oașa din județul Alba. Peisajul este unul desprins din povești, gazdele sunt lăudate pentru ospitalitate, mâncare bună și accesibilă. Lângă pensiunea propriu-zisă se pot închiria căbănuțe, iar printre servicii se numără plimbarea cu barca.

Dacă alegeți să petreceți câteva zile pe pârtia de la Șureanu în călătoria pe Transalpina, exiștă o sumedenie de unități de cazare din care puteți alege. Pensiunea Șureanu, cotată excepțional pe Booking.com, se află la câteva minute de pârtie, priveliștea e de vis, iar serviciile sunt de 4 stele.

La 2 km de pârtie, vă puteți caza la Pensiunea Colț din Rai. Mâncarea este bună, personalul primitor, iar priveliștea fabuloasă. Recomandăm călătoria cu o mașină înaltă în zona Șureanu.

Valea Sebeșului

Dacă traversați Transalpina dinspre Sebeș spre Novaci, Nedei Hotel & Spa este o variantă confortabilă de cazare. Hotelul e situat pe Valea râului Sebeș, în satul Mărtinie, comuna Șugag a județului Alba. Impresionează prin centrul de SPA modern, cu saună, piscină, grotă de sare, dar și terasa cu loc de joacă pentru copii și restaurantul cu bucate alese. Un adevărat răsfăț pentru turiști.

Nedei Hotel & Spa
Nedei Hotel & Spa

Popasul Regelui se află chiar pe DN67C, în satul Tău-Bistra, comuna Șugag, județul Alba. Este o altă opțiune de cazare de pe „Valea Frumoasei” pentru cei care aleg să traverseze Transalpina în mai multe zile. Are restaurant și oferă servicii de agrement precum plimbările cu ATV-uri, dar și de relaxare, jacuzzi și saună.

În fiecare dintre aceste zone, veți descoperi o gamă diversă de unități de cazare care îmbină farmecul autentic al muntelui cu confortul modern, oferindu-le oaspeților o experiență unică și reconfortantă în mijlocul naturii, în timpul explorării Transalpinei.

Sfaturi utile

Ține cont de următoarele sfaturi pentru ca „Drumul Regelui” să nu se transforme în „Poteca Dracului”:

  • Verifică Starea Drumului: Înainte de a pleca, asigură-te că Transalpina este deschisă traficului. Există o restricție parțială de circulație între orele 18-08 și iarna drumul intre Oașa și Rânca este închis datorită condițiilor meteo.
  • Pregătirea Mașinii: Asigură-te că mașina ta este în stare bună de funcționare și are anvelope adecvate. Se urcă la o altitudine mare într-un interval scurt, drumul este solicitant mecanic. Cine a vizitat Transalpina înțelege rostul numerelor de telefon pentru tractări auto întâlnite la tot pasul.
  • Rețeaua de telefonie: o mare parte din traseul pe Transalpina fiind un drum fără semnal la telefon. Sus, în zona de belvedere și popasuri, este semnal la telefon.
  • Verifică starea vremii pe Transalpina.

 Vezi si alte sfaturi utile pentru călătoriile cu mașina pe trasee dificile.

Transalpina Parâng
Transalpina Parâng

Întrebări frecvente

Ce lungime are Transalpina?

Transalpina se întinde pe o lungime de 148,2 km

Care e altitudinea maximă pe Transalpina?

Altitudinea maximă atinsă pe Transalpina se afla în Pasul Urdele si este de 2.145 m, acesta fiind cel mai înalt drum din țară

În cât timp se poate traversa Transalpina?

Transalpina poate fi parcursă în mai puțin de 3 ore, dar pentru a experimenta cu adevărat frumusețea sa, iți recomandăm să îi aloci 3-4 ore. Cu siguranță te vei opri pentru a admira peisajele și pentru a te bucura de natură.

Lasă un mesaj

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *