Cheile Ordâncușei

Dacă ești în căutarea unui peisaj spectaculos și aventuros în mijlocul naturii, Cheile Ordâncușei din Munții Apuseni, pe versantul sudic al Munților Bihor sunt destinația perfectă pentru tine. Locul reprezintă o combinație perfectă de pereți stâncoși, chei adânci, vegetație bogată și apă cristalină.

Peisaj de vara in Cheile Obrâncușei
Cheile Obrâncușei

Iată tot ce trebuie să știi pentru a te pregăti pentru o aventură de neuitat în această minune naturală.

Localizare și Accesibilitate din Arieșeni

Cheile Ordâncușei se află în județul Alba și sunt ușor accesibile de pe Valea Arieșului. Pentru a ajunge la această destinație din Arieșeni, urmând DN 75 se ajunge în centrul comunei Gârda de Sus. De aici în aproximativ 1 km veți ajunge la chei. 

În zonă ar fi de vizitat și Cascada Vârciorog sau dacă veniți dinspre Turda, Cascada Șipote.

Distanțe până la Cheile Ordâncușei

  • de la Alba Iulia: 2 hr 17 min (114.2 km) via DN75 and DN74
  • de la Cluj -Napoca: 2 hr 49 min (104.8 km) via DN1R and DJ103K
  • de la București: 7 hr 14 min (469.0 km) via DN7/E81
  • de la Oradea: 2 hr 24 min (131.8 km) via DN75 and DN76/E79
  • de la Deva: 2 hr 26 min (124.4 km) via DN75 and DN74
  • de la Timișoara: 4 hr 8 min (263.1 km) via A1
  • de la Arad: 3 hr 22 min (193.2 km) via DN75

Descriere

Valea Ordâncușei te va impresiona cu formațiunile stâncoase pitorești și pereții înalți sculptați de apă. Inclusă în anul 2000 în Parcul Natural Apuseni, rezervația este arie protejată, se întinde pe aproximativ 10 hectare și cuprinde numeroase grote și peșteri, dintre care cea mai cunoscută este Peștera Poarta lui Ionele.  Apele cristaline ale râului Ordâncușa vor curge alături de tine pe parcursul călătoriei tale de-a lungul văii, pe un drum în mare parte betonat.

Cheile Odârcușei au o lungime de aproximativ 2,5-3 km și oferă o priveliște uluitoare, cu pereți verticali înalți și versanți abrupți. În unele locuri, acești pereți de calcar se apropie atât de mult unul de celălalt încât creează o deschidere de doar 4-6 metri, ceea ce face ca traseul din zonă să fie o experiență de neuitat.

Vegetația își adaugă contribuția la frumusețea acestui loc. Pădurile de fag și molid acoperă în mare parte versanții și oferă un fundal verde în contrast cu pereții de calcar.

Cheile Obrancușei văzute de sus
Cheile Obrancușei văzute de sus

Obiective turistice în apropiere

În apropierea Cheilor Ordâncușei, există câteva obiective turistice pe care le poți vizita. Iată câteva dintre ele:

Peștera Poarta lui IoneleSe află pe Vale Ordâncușei, este cea mai cunoscută din peșterile de aici, bine amenajată și iluminată.

Peștera și Ghețarul de sub Zgurăști: Acestea fac parte din sistemul carstic al Munților Apuseni, cunoscuți pentru numeroasele lor formațiuni subterane.

Izbucul de la Cotetul Dobreștilor:  Este o sursă de apă situată în Munții Apuseni, județul Alba. Se află în apropierea localității Cotetul Dobreștilor și este cunoscut pentru apa sa limpede și proaspătă.

Peștera și Ghețarul de la Scărișoara: este un obiectiv turistic foarte vizitat în zonă, pentru ghețarul veșnic de aici.

Activități în Chei

Rezervația naturală Cheile Ordâncușei oferă oportunități nesfârșite pentru drumeții, fotografie și explorare. Iată câteva dintre activitățile pe care le poți face aici:

Drumeții și Trekking: Poți explora trasee uimitoare prin chei și în împrejurimi. Este o ocazie excelentă pentru a observa flora și fauna bogată a Munților Apuseni.

Fotografie: Cu peisaje atât de spectaculoase, vei avea o mulțime de oportunități pentru a captura imagini impresionante. Fie că ești pasionat de fotografie sau doar vrei să-ți împărtășești aventura cu ceilalți, aceste chei sunt locul ideal.

Relaxare: Dacă ești în căutarea relaxării și meditației în mijlocul naturii, Cheile Ordâncușei îți oferă un mediu natural liniștit.

Vremea Gârda de Sus

meteoblue

Sfaturi Utile

Pentru a te bucura la maximum de experiența ta în Cheile Ordâncușei, iată câteva sfaturi utile:

  • Asigură-te că ai echipament adecvat de drumeție, inclusiv încălțăminte confortabilă și rezistentă.
  • Respectă mediul înconjurător și urmează principiile ecoturismului, luându-ți gunoiul cu tine și fără a deranja flora și fauna locale.
  • Poate fi util să ai la tine apă și gustări pentru a-ți menține nivelul de energie pe parcursul explorării.


Cheile Ordâncușei din Munții Apuseni sunt o adevărată comoară a naturii. Indiferent dacă ești un aventurier pasionat sau pur și simplu iubești frumusețea peisajelor naturale, această destinație va lăsa o amprentă profundă în inima ta. 

Nu rata în traseul tău prin Transilvania și Cheile Turzii

Lasă un mesaj

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *