Cheile Turzii

Cheile Turzii, această arie protejată de interes național, situată în Munții Apuseni ( vezi wikipedia.ro), una dintre cele mai pitorești regiuni din România, încântă vizitatorii cu peisaje uimitoare, formațiuni stâncoase spectaculoase și o istorie încărcată.

Peisaj Cheile Turzii
Peisaj Cheile Turzii

Localizare și Accesibilitate

Cheile Turzii sunt situate în partea central-vestică a României, în județul Cluj, în apropierea municipiului Cluj-Napoca, în Munții Trascăului (parte a Munților Apuseni). Ajungi la ele printr-un scurt drum de aproape 37 de kilometri și aproximativ 40 de minute cu mașina de centrul orașului Cluj-Napoca. Drumul național DN75 duce direct spre Cheile Turzii, din Turda în 6 km se ajunge la Chei, în comuna Petreștii de Jos, iar intrarea este marcată de un indicator vizibil.

Pentru a ajunge la Cheile Turzii, puteți folosi mașina sau transportul public. De la Cluj-Napoca, poți lua un tren sau un autobuz către stația Turda. De acolo, poți alege să mergi pe jos, să iei un taxi sau să închiriezi o bicicletă pentru a ajunge la chei, situându-se la o distanță rezonabilă. Există, de asemenea, suficiente locuri de parcare disponibile pentru vizitatorii care preferă să vină cu mașina.

Situată la câțiva pași de un centru urban major și bine conectată la rețeaua de transport, Cheile Turzii sunt un loc minunat pentru cei care doresc să experimenteze frumusețea naturii și aventura într-un mediu ușor accesibil.

Distanțe spre Cheile Turzii

Dacă alegeți să vizitați Cheile Turzii, distanțele din marile orașe ale României sunt:

  • de la Cluj-Napoca : 47 min (36,4 km) via DN1/E60/E81 and DJ103G
  • de la Alba-Iulia : 1 hr (74,9 km) via A10
  • de la Arad : 3 hr 22 min (323,2 km) via A1
  • de la Timișoara : 3 hr 18 min (290,5 km) via A1
  • de la Oradea : 3 hr 13 min (197,6 km) via DN1/E60
  • de la Deva : 1 hr 33 min (141,6 km) via A1 and A10
  • de la Sibiu : 1 hr 36 min (152,4 km) via A1 and A10
  • de la Târgu Mureș : 1 hr 16 min (85,1 km) via Autostrada Transilvania/A3
  • de la București : 5 hr 59 min (427,2 km) via E81 and DN7/E81

Istorie și Legendă

Cheile Turzii au o istorie bogată și au fost locuite încă din antichitate. Locuitorii din trecut au lăsat semne ale existenței lor, cum ar fi inscripții și desene rupestre. De asemenea, există numeroase legende locale despre acest loc, care adaugă un plus de mister și fascinație. Legendele spun povești despre făpturi magice și vămi întunecate care trăiesc în adâncurile cheilor.

Descrierea Cheilor

Conform statisticilor, Cheile Turzii sunt vizitate anual de peste 70.000 de turiști și această arie beneficiază de statutul de Rezervație Naturală datorită valorii sale neprețuite în diverse domenii.

Cheile Turzii reprezintă o serie de chei săpate în calcar de către apele văii Hășdate, un afluent al râului Arieș. Oferă un peisaj carstic unic, caracterizat de pereti foarte înalți, stânci, care depășesc 300 de metri, formațiuni stâncoase abrupte, arcade naturale, turnuri de piatră și peșteri, toate contribuind la frumusețea sa deosebită.

Principalul atracție a Cheilor Turzii este peisajul său carstic. Canioanele adânci și versanții stâncoși oferă o priveliște spectaculoasă. Stânca este sculptată în diverse forme, natura își dezvăluie capriciile și imaginația fără limite, oferind vizitatorilor o experiență unică de explorare.

La câțiva kilometrii de Cheile Turzii, se mai poate vizita și Salina Turda.

Trasee marcate și Drumeții

Cheile Turzii sunt ideale pentru drumeții și activități în aer liber. Există trasee marcate care străbat zona, fiecare oferind o perspectivă diferită asupra Cheilor. Unele dintre aceste trasee îi îndrumă pe vizitatori pe versanții cheilor, altele le oferă ocazia să exploreze zona înconjurătoare, în timp ce altele se conectează cu rute de drumeție mai lungi din Munții Trascăului și Munții Apuseni. Datorită varietății de trasee, turiștii de toate nivelurile de experiență pot explora Cheile Turzii. De la plimbări ușoare la escaladă, există ceva pentru toată lumea.

Cel mai populat traseu pentru vizitatorii Cheilor Turzii este de-a lungul râului Hașdate.

Traseul Cheile Turzii

Marcaj turistic : cu punct roșu
Lungime / Durată: 7 km; 4-5 ore
Acest traseu, marcat cu punct roșu, este preferat de cei care doresc să admire priveliști uimitoare în Cheile Turzii. Urmează traseul de la Cabana Cheile Turzii sau îl poți începe din amonte, din Petreștii de Jos. Traseul Creasta te va duce pe vârfurile cele mai înalte (757 m altitudine) și îți va oferi o perspectivă unică asupra defileului.

Traseul Făget (Cluj-Napoca)

Marcaj turistic : cu bandă roșie
Lungime / Durată: 25 km; 7 ore
Traseul începe în Cheile Turzii și se îndreaptă spre Petreștii de Jos, apoi continuă prin Deleni, Micești și ajunge în cartierul Făget din Cluj-Napoca. Este un traseu preferat în special pentru cicliști și poate fi parcurs cu bicicleta în aproximativ 3 ore.

Cheile Borzești-Cabana Buru

Marcaj turistic : cu triunghi roșu
Lungime / Durată: 11 km; 4 ore
Acest traseu scurt îți oferă ocazia de a explora Cheile Borzești, o zonă deosebită, foarte aproape.

Cheile Turenilor-comuna Tureni

Marcaj turistic : cu bandă albastră
Lungime / Durată: 10 km; 3-4 ore
Acest traseu te duce la Cheile Turenilor, cunoscute și sub numele de Cheile Turului. Traseul începe în Cheile Turzii și ajunge în comuna Tureni, de unde poți lua microbuze spre Cluj-Napoca.

Traseul Turda

Marcaj turistic : cu cruce roșie
Lungime / Durată: 8 km; 3 ore
Acest traseu te poartă din Cheile Turzii în orașul Turda, trecând prin Dealul Hodiniș.

Satul Cheia – comuna Mihai Viteazu

Marcaj turistic : cu cruce albastră
Lungime / Durată: 7 km; 2-3 ore
Acest traseu te duce în comuna Mihai Viteazu, trecând prin satul Cheia. Este un traseu obișnuit pentru cei care vor să ajungă în Cheile Turzii. 

Cascada Ciucaș

Marcaj turistic : cu bandă galbenă
Lungime / Durată: 6 km; 2-3 ore
Acest traseu te poartă la Cascada Ciucaș, unde poți să te relaxezi și să te răcorești în timpul verii.

Cascada Ciucaș – satul Cornești

Marcaj turistic : cu triunghi galben
Lungime / Durată: 9 km; 4 ore
Traseul continuă de la Cascada Ciucaș către satul Cornești.

Piatra Secuiului – satul Rimetea

Marcaj turistic : cu bandă roșie
Lungime / Durată: 15 km; 5-6 ore
Acest traseu te conectează cu Piatra Secuiului și satul pitoresc Rimetea prin Moldovenesti și Buru. De la Rimetea, traseul se continuă în Munții Apuseni

Flora și Fauna

Cheile Turzii găzduiesc o varietate de specii de plante și animale. Aici se găsesc mai multe tipuri de habitate protejate, cum ar fi pajiști cu tufărișuri, păduri de fag, versanți în stâncă cu vegetație, pajiști în zone abrupte, păduri de-a lungul râului. În cadrul rezervației naturale Cheile Turzii, s-au identificat peste 1000 de specii de plante și peste 100 de specii de animale care se bucură de statutul de protecție, fiind rare sau pentru că trăiesc doar în acest areal.

Rezervația găzduiește o varietate impresionantă de viețuitoare, precum liliacul, pisica sălbatică, vulpea, fluturele de stâncă, zvârluga, buhaiul de baltă, nevăstuica, acvila de munte, mierla de piatră, și jderul de piatră.

Printre speciile de plante protejate, care își găsesc refugiu aici, se numără vita-de-vie sălbatică, vulturica, garofița cu petale albe, laleaua de stâncă, tisa, stânjenelul, scorușul argintiu, usturoiul de stâncă, ochiul boului de munte.

Această diversitate a ecosistemelor face din Cheile Turzii un loc minunat pentru observarea naturii.

Cheile Turzii sunt o bijuterie geologică și o destinație de neocolit pentru iubitorii de natură și aventură. Această arie protejată de pe Valea Arieșului oferă experiențe uimitoare pentru toți vizitatorii, fie că sunt pasionați de geologie, drumeții sau doar în căutare de peisaje frumoase. Dacă vrei să explorezi una dintre cele mai impresionante minuni ale Munților Apuseni, Cheile Turzii ar trebui să fie în lista ta de călătorii! dar nu numai, vezi si articolul Obiective Turistice Valea Arieșului .

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *