Salina Turda

Salina Turda, o minune subterană din inima Transilvaniei, este o destinație unică din România care atrage turiști din întreaga lume. Aflată în orașul Turda, județul Cluj, această fostă mină de sare a fost transformată într-un parc de distracții subteran, oferind o experiență de neuitat pentru toți vizitatorii săi.

Salina Turda
Salina Turda

Localizare și distanțe 

Salina Turda se află în județul Cluj, în orașul Turda, în zona Durgău – Valea Sărată (coordonate 46.57656°N 23.79458°E). Accesul în salină după anul 2010 se face prin intrarea modernizată din centrul turistic Salina-Durgău (Aleea Durgău nr. 7). Face parte din Patrimoniul național cultural al României, fiind înscrisă din 2015 pe lista monumentelor istorice recunoscute din județul Cluj.

Distante către Salina Turda 

 • de la Cluj-Napoca : 43 min (34.4 km) via DN1/E60/E81
 • de la Alba-Iulia : 59 min (71.4 km) via A10
 • de la Oradea : 3 hr 3 min (195.9 km) via DN1/E60
 • de la Timișoara : 3 hr 20 min (287.5 km) via A1
 • de la Arad : 3 hr 22 min (320.8 km) via A1
 • de la București : 5 hr 59 min (422.6 km) via DN7/E81 and E81
 • de la Târgu – Mureș : 1 hr 15 min (83.1 km) via Autostrada Transilvania/A3
 • de la Bistrița : 2 hr 22 min (138.9 km) via DN1C/E576
 • de la Baia Mare : 2 hr 56 min (178.4 km) via DN1C/E58

Formarea zăcămintelor de sare

Zăcămintele de sare din regiunea Transilvaniei, care au fost exploatate în Ocna Dejului, Cojocna, Turda, Ocna Mureș, Ocna Sibiului și Praid, au luat naștere acum aproximativ 13,5 milioane de ani. Acestea s-au format într-un mediu maritim cu adâncime redusă și sub un climat tropical foarte călduros. Stratul de sare al salinelor acoperă întregul subsol al Transilvaniei și atinge o grosime de aproximativ 400 de metri.

În perioade ulterioare, straturile groase de sedimente depuse deasupra stratului de sare au exercitat o presiune masivă asupra acestuia, care a migrat către zonele mai slabe ale scoarței terestre de-a lungul marginilor Transilvaniei. Acolo, sarea s-a ridicat, formând structuri de tip „ciupercă” cu înălțimi de peste 1.000 de metri, ajungând în multe cazuri chiar la suprafața Pământului. (vezi detalii pe http://wikipedia.ro). În cazul Salinei de la Turda, conform forajelor efectuate, această „ciupercă” de sare are o înălțime de aproximativ 1.200 de metri.  

Istorie și origini

Salina Turda are o istorie care se întinde pe mai multe secole. Sarea a fost exploatată aici încă din perioada romană (dovezi clare din secolul II d. Hr.). 

Castrul roman de la Potaissa (Turda) a avut responsabilitatea de a proteja exploatările de sare de aici. Romanii desfășurau operațiuni de extracție doar la suprafață, săpând gropi pătrate până la o adâncime de aproximativ 15 metri. Sarea putea fi extrasă ușor în acest fel, iar mai apoi romanii părăseau zona și începeau alte exploarări. Se pare că gropile de exploatare părăsite s-au transformat ulterior în lacuri.

Cu toate acestea, după retragerea aureliană (retragerea romanilor sub conducerea împăratului Aurelian) din anul 274, până în secolul al XI-lea, nu există dovezi concludente care să ateste că activitățile de extracție a sării au continuat.

Primul document care vorbeste despre sarea de la Turda este emis în anul 1075 (Evul mediu) de cancelaria maghiară. În secolul XIII este menționată de explicit ocna de sare de la Turda, culminând cu dăruirea sa către Episcopia de Transilvania.De aici, se încărcau vagonetele cu bulgări de sare, transportate apoi pentru depozitare în magaziile din Turda Nouă. Această operațiune se realiza pe o cale ferată îngustă, cu vagonete trase de cai. O poveste cu trecut îndepărtat, dar care își păstrează viața și autenticitatea până în prezent. Mai multe detalii despre transportarea sării și exploatări de sare din acea vreme la Turda pe wikipedia.ro

Odată cu perioada dominației austro-ungare a Transilvaniei, cele două puteri se implică activ în extragerea zăcămintelor de sare de la Turda, înțelegând-le importanta economică. stăpânirea austriacă din secolele XVII- XIX deschide la Turda 5 ocne subterane, numite după îndeosebi după personalități princiare austriece:

1. Mina Terezia (inițial după Sf. Terezia de Ávila, apoi după împărăteasa austiacă Maria Terezia, unde exploatarea începe în anul 1690); 

2. Mina Anton (după Sf. Anton de Padova); 

3. Mina Cojocneană (Kolozser);

4. Mina Rudolf;

5. Mina Ghizela.

Minele de sare au funcționat continuu până în 1932, când exploatarea sării de la Salina Turda a fost încheiată definitiv din cauza tehnologiei învechite și a randamentului scăzut. La acea vreme, în 1932, Salina Turda găzduia următoarele mine de sare: Mina Iosif, Mina Rudolf, Mina Terezia, Mina Ghizela și Mina Anton.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, mina a fost folosită ca adăpost antiaerian.

Salina a fost redeschisă pentru turiști în anii 1990, și de atunci, a devenit una dintre cele mai cunoscute atracții turistice din România. Cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene s-au efectuat ample lucrări de amenajare a Salinei în scopuri turistice și curative. Inaugurarea a avut loc în ianuarie 2010, după 2 ani de lucrări.

În prezent, Salina Turda este un autentic muzeu al mineritului în sare al orașului Turda, dispune de săli de tratament balnear, un amfiteatru, săli de sport și oferă o experiență de neuitat cu „roata panoramică”, de unde se pot admira stalactitele din sare.

O Experiență Subterană Uimitoare în inima Transilvaniei

Salina este situată la aproximativ 120 de metri sub pământ, și o vizită aici te duce într-o lume complet diferită. Principalele atracții ale salinei includ:

Staționar Ghizela sau Mina Ghizela

 În Mina Ghizela s-a făcut necesară amenajarea a două încăperi tehnice: una destinată crivacului (instalație rudimentară folosită în trecut pentru ridicat bolovanii de sare la suprafață) și cealaltă situată la partea superioară a puțului de extracție, pentru a facilita transportul sării către galeria de transport Franz Joseph.

Mai târziu, în 1992, cele două încăperi au fost conectate, creând astfel camera numită „Staționar Ghizela”. Acest spațiu a fost adaptat și folosit pentru tratamente balneare și de relaxare.

Sala de apel

Are această denumire pentru că era locul unde se ținea evidența celor care intrau/ieșeau din Mina Rudolf. „Scara Bogaților”, cea mai veche structură din lemn de brad a salinei, se află în această încăpere, servind drept cale de acces spre Minele Terezia și Rudolf până au fost terminate lucrările la galeria de transport. Se spune că împăratul austriac Franz Josef și pe atunci principe al Transilvaniei, a coborât pe această scară, iar de atunci scara a fost folosită exclusiv de către nobilii vremii.

În partea de est a Salii de apel se află Altarul”, o nișă în perete care servea drept loc de rugăciune. Legenda spune că un muncitor a văzut aici chipul Maicii Domnului cu Pruncul în brațe, motiv pentru care s-a construit Altarul, loc de rugăciune în fiecare dimineață.

Mina Terezia

Mai jos de Mina Rudolf se află Mina Terezia, cel mai vechi proiect minier din întreaga Salină Turda. 

Exploatarea sării în mină a generat impresionante încăperi subterane, înalte de 90 de metri și cu un diametru de 75 de metri. Adâncimea de la deschizăturile puțurilor până la fundul minei ajunge la peste 110 metri.

În Mina Terezia se află lacul subteran, aici fiind locul din salină cu cele mai puține microorganisme din aer și implicit cu aerul cel mai curat. E adânc de până la 6 metri și se întinde pe cea mai mare parte a suprafeței vechii camere de exploatare. În mijlocul său, s-a conturat o insulă din sarea rămasă în urmă, depozitată aici la finalul secolului XIX, când exploatarea sării în această cameră a luat sfârșit. 

Lacul reprezintă una dintre atracțiile salinei, datorită faptului că vă puteți plimba cu barca într-o atmosferă unică.

Mina Rudolf

Numele acestei săli vine de la Rudolf, fiul lui Franz Joseph. Este ultimul loc în care sarea a fost extrasă la Turda. Mina uimește prin măreția sa și numeroasele atractii.

Cupola de forma unui trapez a minei coboară la o adâncime de 42 de metri, având o lățime de 50 de metri și o lungime de 80 de metri, constituind o veritabilă capodoperă. Un număr de 172 de trepte vă ghidează către vatra minei, coborând 13 etaje, iar la fiecare nivel de odihnă este marcat anul în care respectivul nivel a fost exploatat. 

În partea nord-vestică a minei, au luat naștere stalactite de sare, cu o puritate ridicată (peste 99,9% NaCl), unele ating chiar și 3 metri.

O privire unică asupra întregii mine este oferită vizitatorilor de liftul panoramic. Acesta vă conduce la masivul de sare aflat la o adâncime de 120 de metri sub pământ, unde veți descoperi o varietate de activități inedite.

Imaginea este completată de roata panoramică (cu o înălțime de 20 de metri), una dintre puținele din lume așezată sub pământ.

Sala puțului de extracție

Sala puțului de extracție, este locul prin care sarea extrasă din Mina Rudolf era transportată vertical până la nivelul Galeriei Franz Joseph.

Cu o adâncime de 87 de metri, acesta este împărțită în trei zone: două destinate transportului sării extrase din Mina Rudolf și o parte în care se găsesc scările folosite pentru circulația muncitorilor. Aici găsim și în prezent un scripete vechi din lemn, folosit la săparea puțului. Amintirile trecutului exploatării salinei sunt vizibile la fiecare pas. Doi scripeți din oțel funcționali până azi, facilitau scoaterea sării extrase din puț.

Sala Crivacului

Sala Crivacului reprezintă o încăpere în formă octogonală ce găzduiește instalația cu același nume.

Crivacul din Salina Turda datează din 1881 (e scris anul pe acesta și a înlocuit unul mai vechi construit în anul 1864) și este unic în Europa, fiind singurul utilaj de acest fel din salinele din Europa conservat în locul său original de funcționare.

Acționat cu forța cailor, crivacul era destinat transportului vertical al sării extrase din mina Rudolf, conectând nivelul acestei mine cu galeria de transport prin puțul de extracție. 

Piesele metalice ale crivacului de la Salina Turda au fost fabricate la aceeași uzină din România, Reșița, unde s-a produs și fierul utilizat la construcția Turnului Eiffel.

Se știe că pentru fiecare braț al crivacului, erau pregătiți 1 sau 2 cai în schimb. În acest mediu, singura sursă de lumină erau torțele, iar din cauza iluminării slabe și a mișcării circulare, caii deveneau orbi în doar 2 săptămâni de la ieșirea din Salină.

Mina Iosif – Sala Ecourilor

Mina Iosif este o mină de formă conică, ce aduce onoare împăratului Iosif al II-lea. Denumirea „Sala Ecourilor” derivă de la puternica reverberație a sunetului, generată de forma camerei și absența legăturilor majore cu alte lucrări miniere. Sunetele sunt reflectate de până la 20 de ori.

Mina Iosif coboară la o adâncime de 115 metri față de suprafață și are cu un diametru la bază de 67 de metri. 

Vizitarea minei este posibilă doar prin intermediul balcoanelor săpate în sare, situate la nivelul galeriei de transport. În prezent, se află în proces de amenajare pentru a fi inclusă în circuitul destinat turiștilor.

Galeria Franz Iosef

Construită în a doua parte a secolului XIX, Galeria Franz Josef a fost proiectată pentru a facilita și reduce costurile transportului sării la suprafață. La sfârșitul secolului avea aproape 920 de metri. Inițial, sarea era transportată aici în saci purtați de cai, iar mai apoi cu vagonetelor trase de cai. 

După încheierea activității miniere, în perioada 1948-1992, o porțiune a Galeriei Franz Iosif a servit drept depozit de brânzeturi. S-au păstrat numeroase imagini din epocă în special cu intrarea în salină.

Relaxare și Recreere

Alături de salina balneară sau ca bază de tratament pentru diferite afecțiuni, la Salina din Turda se găsește un veritabil parc de distracții și relaxare pentru întreaga familie. Puteți accesa facilități pentru relaxare și recreere, incluzând: 

 • un amfiteatru subteran, pentru spectacole diverse, cu scaune încălzite
 • terenuri de sport și bowling
 • piste de biliard (3 mese)
 • teren de mini-golf cu mai multe piste, 
 • terenuri de tenis de masă (6 mese)
 • loc de joacă pentru copii cu tobogane și mini-panouri de baschet.
 • roata panoramică, care oferă imagini inedite din salină de la o înălțime de 20 m
 • Muzeul de Istorie, unde poți afla informații despre istoria salinei și exploatarea sării, cu ajutorul exponatelor din epocă și a panourilor informationale
 • plimbări cu barca pe lacul subteran din mina Terezia
 • Vezi detalii pe http://salinaturda.eu

Tarife și program Salina Turda

Program Salina Turda: de luni până duminică între orele 09:00-17:00, la 16:00 fiind ultima intrare;

Tarife vizitare/ zi/ persoană: 

 • Adulți : 50 Ron (luni-vineri); 60 Ron (sâmbătă-duminică și sărbători legale);
 • Copii (3-18 ani)/ Elevi/ Studenți : 30 Ron
 • Pensionari : 30 Ron

Abonament – cel putin 7 zile (tarif /zi /persoană): 

 • Adulți : 40 Ron
 • Copii (3-18 ani)/ Elevi/ Studenți : 25 Ron
 • Pensionari : 25 Ron

Tarife servicii :

 • taxa vizitare extra program, minim 50 adulți : 2500 Ron/ oră;
 • taxa ghid pe parcursul vizitei : 100 Ron;
 • taxa pt vizitare Mina Ghizela : 20 Ron;
 • taxa de fotografiere și video profesională, cu ocazia nunților, albumelor de absolvire, etc : 2000 Ron/zi sau 300 Ron/ora;
 • taxă de înregistrare audio : 450 Ron/ zi
 • taxă foto/ înregistrare în scop comercial, cu ocazia unor videoclipuri, filme : minim 2500 Euro
 • taxă închiriere pistă bowling, teren minigolf, pt 20 min : 20 Ron /pers
 • închiriere masa tenis/ 30 min : 20 Ron
 • o tură cu roata panoramică/ 8 min : 15 Ron/ persoană
 • închiriere 1 h teren de sport din Mina Rudolf : 200 Ron
 • închiriere 1 h amfiteatru : 1500 Ron
 • închiriere masă biliard : 1 Ron/ min
 • închiriere bărcuță lac pt max. 3 pers mina Terezia : 30 Ron barca
 • taxa parcare auto/ motocicletă : 5 Ron/ oră
 • închiriere spațiu publicitar panou outdoor : tarife în euro/ lunare în funcție de beneficiar. Vezi detalii pe http://salinaturda.eu

Informații Practice

 1. Salina Turda se încadrează în lista de obiective turistice ușor de accesat, la doar 30 de minute de mers cu mașina de la Cluj-Napoca;
 2. Biletele de intrare sunt accesibile online;
 3. Accesul în parcare se face pe bază de bilet;
 4. Programul de vizitare este extins, de luni până duminică, între orele 09:00- 17:00, astfel încât vizitatorii au mai mult timp pentru a explora această minune subterană;
 5. Înainte de vizita în salină se recomandă citirea Regulamentului de circulație și comportament în subteran (Mai multe detalii pe 
 6. Accesul persoanelor cu dizabilități se face prin vechea intrare în salină, din Cartierul Turda Nouă, iar o parte din salină nu este accesibilă acestora datorită lipsei infrastructurii;
 7. Temperatura în salină este constantă, de 11-12 grade, motiv pentru care se recomandă îmbrăcăminte adecvată;
 8. În salină se practică speleoterapia sau salinoterapia cu multiple indicații pentru sănătate, dar sub indicația medicului de preferat pentru maximizarea beneficiilor și minmizarea riscurilor expunerii prelungite la inhalațiile cu sare;
 9. Terapia cu inhalații de sare nu este recomandată tuturor, iar lista celor care au contradindicații la o astfel de cura trebuie consultată înainte de a vizita salina;
 10. Accesul în salină cu animale de companie e interzis, la fel și consumul de alimente în interior.

Obiective turistice aproape de Salina Turda și din împrejurimi

1. Cheile Turzii

La doar câțiva kilometri distanță, Cheile Turzii oferă un peisaj spectaculos cu formațiuni stâncoase și păduri pitorești. Aici, traseele de drumeții și escaladă sunt fascinante. Vezi mai multe detalii în articolul  

2. Castrul roman Potaissa

Situat în actuala Turda, este una dintre cele mai valoroase și importante descoperiri arheologice din Transilvania. Fondat în jurul anului 168 d.Hr. de către romani, a avut un rol strategic vital în protejarea și administrarea exploatărilor de sare din zonă.

3. Muzeul de Istorie Turda 

Oferă o incursiune fascinantă în istoria bogată și diversă a acestui oraș transilvănean. Situat în centrul vechi al Turzii, muzeul găzduiește colecții variate, care pun în lumină evoluția zonei de-a lungul timpului.

4. Biserica Reformată-Calvină din Turda 

Reprezintă un important monument istoric și arhitectural din Transilvania. Construită în secolul al XIV-lea, biserica a fost inițial o bazilică romanică, iar apoi a suferit numeroase transformări și adăugiri în stil gotic și renascentist. Este o mărturie vie a evoluției arhitecturii și culturii în această regiune, atrăgând vizitatori cu pasiune pentru istorie și artă.

5. Biserica Șovagăilor din Turda

Este un monument istoric deosebit, reprezentativ pentru arhitectura religioasă din Transilvania. Construită în secolul al XIV-lea, biserica este un exemplu remarcabil al stilului gotic târziu.

Edificiul păstrează numeroase elemente specifice gotice în arhitectură, precum și detalii sculptate în piatră, ce reflectă măiestria meșterilor constructori ai vremii. Cu o fațadă impresionantă și un turn masiv, biserica emană o prezență solemnă în peisajul urban al Turzii.

6. Cheile Turenilor

Desfășurându-se spectaculos între văi adânci și stânci impozante, Cheile Turenilor reprezintă o atracție naturală remarcabilă în apropierea orașului Turda. Aceste chei sunt cunoscute pentru frumusețea lor sălbatică și diversitatea peisajului.

Aici, peisajul se conturează prin formațiuni stâncoase de o mare înălțime, care formează canioane înguste și pitorești. Râul Arieșului își croiește drum prin aceste stânci masive.

7. Ștrandul Durgău din Turda

Este o oază a relaxării și distracției prin lacurile cu concentrație ridicată de sare, lângă Salina Turda, și oferă vizitatorilor o varietate de facilități pentru petrecerea timpului liber într-un cadru natural pitoresc. 

Dacă nu știai…

Salina Turda este o minune a Transilvaniei, o comoară adânc înălțată la suprafață pentru a se dezvălui în toată splendoarea sa. Este un loc magic, plin de binefaceri, invitându-te la relaxare, deconectare, apropiere de natură și cei dragi. Această oază de sănătate se află printre puținele atracții turistice din România menționate cu două stele Michelin în celebrul ghid turistic, dintre cele trei posibile, ceea ce o face cu atât mai remarcabilă. 

Vizitarea Salinei Turda este o experiență inegalabilă care combină istorie, arhitectură și natură într-un mod uimitor. Indiferent dacă ești un călător pasionat sau doar vrei să te relaxezi și să te distrezi într-un cadru cu adevărat special, Salina Turda are multe de oferit. O călătorie în inima pământului în această minune subterană îți va oferi amintiri care vor dura o viață întreagă.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *